НОВИНИ

Напрежението в Сърбия: Лидерът на опозицията е в гладна стачка вече десети ден

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
11:20, 27.12.2023
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Слушай новината

Хиляди отново се събраха на протест пред централната избирателна комисия в сръбската столица Белград. От опозицията обявиха, че ще блокира новия вот, предвиден за 30 декември в 28 от 8000 изборни секции в страната. Най-известната опозиционна фигура Мариника Тепич обеща да продължи да гладува, въпреки влошаването на здравословното ѝ състояние.

Тя изглежда крехка, но е твърдо решена да не мърда от дивана в парламентарната сграда, където вече 10 дни е в гладна стачка. 49-годишната Мариника Тепич не е сама, още 6 представители на опозиционната платформа "Сърбия срещу насилието" са в гладна стачка след парламентарния вот на 17-ти декември.

"Със сигурност няма да мръдна оттук до събота. Не преговарям за това с никой. Не е патетично, не е безразсъден акт. Това е битка за Сърбия - битка срещу отвратителната изборна кражба и битка за нашата свобода", каза Мариника Тепич - опозиционен лидер.

Сръбските власти решиха да има прегласуване в 28 избирателни секции на 30-ти декември. Но опозиционната формация "Сърбия срещу насилието" смята, че повторението на вота няма да отмени измамата от 17-ти декември.

В подкрепа на протестиращите, международни наблюдатели, сред тях и от мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, заключиха, че управляващата Сръбска прогресивна партия на президента Александър Вучич е получила нечестна преднина чрез пристрастни медии, неуместно влияние на държавния глава и нередности като купуване на гласове. Тепич е под постоянно медицинско наблюдение, непрекъснато е на системи, а докторите препоръчват да спре глада.

"Липсват ми децата, семейството... Онзи ден за мен беше Коледа, но продължавам да казвам на децата, че един ден няма да се срамуват", каза Мариника Тепич.

Според официалните резултати Сръбската прогресивна партия на президента Александър Вучич е спечелила с 46 процента от гласовете срещу 23,5 на сто за опозиционната коалиция.

"Само натиск, постоянен натиск е ключът в тези обстоятелства. Това не е битка с един рунд. Съжалявам, че в минали години безразсъдно бойкотирахме изборите. Беше изгубено време, опозицията не се консолидира, нито пък създаде общ фронт. Нужен е само постоянен натиск и ще има резултати", каза Борис Тадич - бивш президент на Сърбия.

В неделя демонстранти опитаха да нахлуят в сградата на кметството в Белград, а в понеделник бяха блокирани големи пътни артерии в столицата. 38 души са арестувани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хардън и Джордж вдъхновиха Лос Анджелис Клипърс за успех над Шарлът Хорнетс
Хардън и Джордж вдъхновиха Лос Анджелис Клипърс за успех над Шарлът Хорнетс
Алехандро Гарначо за успеха над Астън Вила: Това е един от най-хубавите дни в живота ми
Алехандро Гарначо за успеха над Астън Вила: Това е един от най-хубавите дни в живота ми