НОВИНИ

Не стихват протестите в Сърбия, ще има частично повторение на изборите

Опозицията обеща да блокира повторението на вота

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
07:40, 27.12.2023
Чете се за: 01:45 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Хиляди отново се събраха на протест пред централната избирателна комисия в сръбската столица Белград. От опозицията обявиха, че ще блокират новия вот, предвиден за 30 декември в 28 от 8000 изборни секции в страната.

Според опозиционната формация "Сърбия срещу насилието" повторението на вота в няколко изборни секции няма да отмени измамата от вота на 17 декември. Представители на опозицията обявиха гладна стачка, а пред сградата на избирателната комисия се организират всеки ден протести.

Най-известната опозиционна фигура Мариника Тепич обеща да продължи да гладува въпреки влошаването на здравословното ѝ състояние. В подкрепа на протестиращите, международни наблюдатели, сред тях и от мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, заключиха, че управляващата Сръбска прогресивна партия на президента Александър Вучич е получила нечестна преднина чрез пристрастни медии, неуместно влияние на държавния глава и нередности като купуване на гласове.

"Само натиск, постоянен натиск е ключът в тези обстоятелства. Това не е битка с един рунд. Съжалявам, че в минали години безразсъдно бойкотирахме изборите. Беше изгубено време, опозицията не се консолидира, нито пък създаде общ фронт. Нужен е само постоянен натиск и ще има резултати", коментира Борис Тадич - бивш президент на Сърбия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зимна буря връхлетя централната част на САЩ
Зимна буря връхлетя централната част на САЩ
20 години от атентата в Кербала
20 години от атентата в Кербала