НОВИНИ

С Бог в сърцето: Мюсюлманин строи и реставрира християнски храмове

bnt avatar logo
от БНТ
20:43, 26.12.2023
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

В дните около Рождество, когато говорим за вярата, ценностите и добротата, ви срещаме с мюсюлманина, който се е посветил на това да гради християнски храмове. Турхут Исамил е превърнал границите на религиите в мост, по който вярата да стигне дълбоко в сърцата на всеки един от нас.

Турхут Исмаил е етнически мюсюлманин. Силно вярващ е, но казва, че е не е важно как се обръщаме към Бог, а как го усещаме в сърцата си:

"Аз съм си роден мюсюлманин, ще умра мюсюлманин. Аз винаги казвам Бог е един за всички. Въпросът е човек да има вяра. Аз винаги казвам, че човек е жив, когато има вяра."

Вече 12 години той помага на християнски храмове в страната. Някой са изградени от нулата, други реставрирани, а трети ремонтирани. Това, което го кара да продължава да помага е обичта на хората, която среща.

Турхут Исмаил: "Те отначало някои хора тръгват скептично, но накрая, ефектът, който виждам като се направят обновленията, сълзите им в очите от радост, те запълва с енергия за следващия храм."

Така, започвайки изграждането на нов храм в село Дъбовица в Котленския балкан и в родното му село Искра, Турхут Исмаил е помогнал вече на 20 храма у нас. Последният е този в Сунгруларе:

"Вижте ето тази колона, това е възстановено в оригиналния ѝ вит. Тя беше замазана, боядисана с блажни бои. Идеята на една реставрация е да я възстановим в автентичния ѝ вид, все едно сега са излезли дюлгерите, които са я правили преди 100 г. А отделно вътре е изографисана цялата, както виждате."

"Има хора правят много неща, а очите им са празни. Св. Серафим Саровски, казва ако правиш нещо за Бога то има смисъл, ако не правиш нещо за Бога, самата доброта не ти носи нищо", казва архимандрит Димитрий.

Турхут Исмаил освен, че гради християнски храмове, се интересува и учи за нашата религия:

"Вече виждам и много млади хора в храмовете, дали от любопитство, защото всеки храм си има някакъв мит, легенда в тях."

А Турхут, който се определя като хотелиер по неволя, строител по душа, философ по образование и баща по призвание, вече е започнал работата по 21-ия храм, на който ще помогне - в сливенското село Шивачево. И казва, че няма да спре дотук.

Репортаж: Давид Сукнаров, Мила Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Роман Костомаров след завръщането си на леда: Все още не всичко се получава, но ще се подобрявам
Роман Костомаров след завръщането си на леда: Все още не всичко се получава, но ще се подобрявам
Борнемут и Лутън Таун записаха победи навеъх Коледа във Висшата лига
Борнемут и Лутън Таун записаха победи навеъх Коледа във Висшата лига