НОВИНИ

В Деня на бащата: Протест с искане на законови промени за споделеното родителство

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
19:47, 26.12.2023
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

В Деня на бащата в центъра на София се проведе протест с искане на законови промени за споделеното родителство. В България 50 хиляди майки и бащи имат проблем с така нареченото родителско отчуждение, като най-големите жертви винаги са децата.

Споделеното родителство е най-добрият начин да се запазят добрите отношенията между разделени родители и да се съхрани емоционалната връзка на детето както с майката, така и с бащата. Делата за родителските права обаче насърчават семейните войни и лишават единия родители от детето му. Според протестиращите родителското отчуждение е недопустимо и държавата трябва да вземе темата присърце.

"Съвременното семейство се формира около децата. Родителите може и да се разделят помежду си, но законът трябва да е такъв, че децата да не се разделят с родителите, а закона за съжаление сега е точно такъв, при раздяла на родителите, това автоматично означава да се разделите с един от тях", каза адвокат Пламен Борисов.

Такъв е и случая на Светослав. Големият му син Борис е на 10 години, но заради обтегнати отношения с майката, не го е виждал от години. Още през 2016 г. родителските права са присъдени на нея, a тя не позволява на бащата да види сина си дори във времето, в което му се полага.

Светослав: "Дадоха ми много рестриктивен режим, започнаха дела, които се точеха 4 години, не излизаше решение, след като излезе, то спря да се спазва, изобщо не започна да се спазва."

БНТ: Кой следи за спазването?

- "Никой! Текат дела, всички казват заведи дела и сега текат и за това дела..."

снимки: БГНЕС

Травмите от родителското разделение са за цял живот и могат да формират нестабилна психика и чувство за малоценност при децата. Затова от фондация "За споделеното родителство" дават за пример законодателството в Гърция - там при раздяла, единият родител прекарва минимум 35 процента от времето с детето.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Денят след Рождество - почит към Богородица и Свети Йосиф - земният баща на Иисус
Денят след Рождество - почит към Богородица и Свети Йосиф - земният баща на Иисус
Лудогорец: Изпращаме една повече от успешна година в европейските клубни турнири
Лудогорец: Изпращаме една повече от успешна година в европейските клубни турнири