НОВИНИ

Ще има ли пробив в отношенията между Сърбия и Косово - среща на лидерите на двете държави в Брюксел

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
08:40, 18.08.2022 (обновена)
Чете се за: 03:35 мин.
Балкани
Слушай новината

Пореден опит за пробив в отношенията между Сърбия и Косово. В Брюксел днес сръбският президент и косовският премиер ще разговарят с посредничеството на специалния пратеник на Европейския съюз за диалога между двете държави Мирослав Лайчак.

В Прищина днес всички говорят за Брюксел. Но без еуфория и без оптимизъм. Защото нито етническите сърби, нито албанците вярват, че на срещата ще бъде постигнат напредък.

"Все пак се надявам, че мъдростта на Вучич и Курти ще надделее, защото това е единственото добро решение за нас - сърбите и албанците", казва Миодраг Радосавац, жител на Северна Митровица.

През последните седмици напрежението между Прищина и Белград отново ескалира, след като косовското правителство обяви, че ще замени личните карти, издадени в Сърбия с „входно-изходен документ". От 1 август трябваше автомобилните регистрационни табели, издадени в Сърбия, да бъдат сменени с косовски.

Последваха протести на етническите сърби и блокади на граничните пунктове. Властите в Прищина решиха да отложат въвеждането на новите правила - до 1 септември.

"Блокадите на пътищата никога не са добро решение, нито за нас - албанците, нито - за сърбите", казва Арбен Халити, жител на Южна Митровица.

Населението на Косово е 1 милион и 800 хиляди. 5% - са етнически сърби, а 90 на сто - албанци.

Около 50 000 от косовските сърби живеят в Северно Косово, близо до границата със Сърбия. Останалите 40 000, са на юг от река Ибър. Те използват издадени от правителството на Косово регистрационни номера.

"Единственият шанс да се реши проблема е премиерът Курти да направи отстъпка. Така Вучич също ще трябва да направи компромис", казва Ненад Радосавлевич, собственик на сръбската телевизия "TV MIR", Косово.

В ежедневието много хора са направили компромис. Като сърбина Славица и албанеца Ментор от Грачаница. Двамата създали приют за кучета.

"Никога не говорим за политика. Знаем, че трябва да работим и да си помагаме. За 10 години не сме имали никакви проблеми. Семействата ни са в добри отношения. Постоянно си ходим на гости", казва Славица Стоянович, собственик на приют за кучета.

"Не мисля, че може да има проблеми, когато двама души от различни етноси работят заедно. Напротив, може да се получи нещо добро", казва Ментор Гаши, собственик на приют за кучета.

С посредничеството на Европейския съюз Косово и Сърбия водят диалог за нормализиране на отношенията от 2011 г. Подписани са около 30 споразумения, но повечето не са изпълнени.

Вчера на среща със сръбския президент, генералният секретар на НАТО заяви, че мироопазващите сили на Алианса в Косово са готови да се намесят, ако стабилността между Сърбия и Косово е изложена на риск.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спелеолог за кризата с водата в Своге: Пресъхнал е карстовият извор, но до седмица проблемът ще бъде решен
Спелеолог за кризата с водата в Своге: Пресъхнал е карстовият извор, но до седмица проблемът ще бъде решен
Около 60% за загубите на вода от течове по ВиК мрежата във Варненска област
Около 60% за загубите на вода от течове по ВиК мрежата във Варненска област