Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Проверка на БНТ: Има ли решение на проблема с боклука във Варна?

от БНТ
08:21, 18.08.2022
Чете се за: 05:57 мин.
У нас
Слушай новината

В разгара на летния сезон кризата с боклука във Варна е една от основните теми в града. От Общината започнаха проверки дали гражданите изхвърлят сметта извън контейнерите, дори когато те са празни. Общината вече глобява граждани и юридически лица, наложи глоби и на сметопочистващата фирма. А екоинспекцията в града глоби Общината. Има ли изход от този кръг?

Екипът на БНТ тръгва на проверка със сметопочистващата фирма, като обикаляме проблемните точки, за които има оплаквания.

"Никога Варна не съм я виждала толкова мръсна, не може ли по–често да се събират тези боклуци", споделя Вера Асенова.

"Може да видите - контейнерът е празен, както в повечето случаи. Наличие на отпадъци навън, около контейнерите, които са едрогабаритни и нямат място в контейнера", заяви Павел Добрев, регионален мениджър на сметопочистващата фирма.

Продължаваме по пътя към Аладжа манастир, красиво и живописно място.

"Празни контейнери, гуменият завой, можете да ги видите, увреден съд, вероятно ударен от гума на автомобил, изкривен педал, и пак зад съдовете струпване на гуми, опасни отпадъци", допълни Павел Добрев.

По данни на Община Варна над 50 са увредените контейнери, а според граждани голяма част от тях трудно се отварят.

"Последният един месец имаме злонамерени вандалски прояви, масово ни режат капаците", добави Ангел Иванов, изпълнителен директор на сметопочистващата фирма.

Междувременно Общинският съвет гласува нова Наредба за Обществения ред, в която е забранено изваждането на отпадъци от съдовете, изхвърлянето на гуми, пластмаси и други опасни материали, строителни материали, паркирането така, че да затруднява обслужването на контейнерите.

"Преди два – три дена тези два контейнера преливащи, бяха заобиколени от боклуци, дойде камионът, който извозва контейнерите, някаква нова, модерна технология, вдига ги като кран. Но това, което беше около контейнерите, си остана на улицата. Съответно, след няколко дни, беше натъпкано вътре, и сега в момента, контейнерът е пълен, и хората си изхвърлят боклука навън", заяви Вера Асенова.

"Проблемът специално за тези съдове е, че са пълни основно с отпадък от пазара, това са касетки, щайги, както виждате - дини, и затова се препълват, те наистина се обслужват два пъти на ден. Когато се препълнят от пазара, се налага гражданите да си оставят отпадъка на земята. изсипването на отпадъка от камиона става отгоре. Тоест не може ръчно, отпадъкът от земята, да се вдигне от работниците. Затова пращаме втора кола, друг тип, която изчиства територията около съдовете", допълни Ангел Иванов, изпълнителен директор на сметопочистващата фирма.

В случаи като този гражданите трябва да подадат сигнал до районната администрация, защото броят на контейнерите и точното им място се определя от Общината.

"Имаме готовност, буквално днес започнахме поставяне на допълнителни съдове там, където ни е възложено. Колко броя съдове, и с каква кратност се обслужват, това го решава Община Варна", каза Ангел Иванов, изпълнителен директор на сметопочистващата фирма.

Николай Неделчев работи от осем години в сметопочистването.

"Много се рови в контейнерите, и отиваме някой път – контейнерът е празен, около него е сметище. С нас има работник, изчакваме го, докато събере всичко, то се бавим, задръствания правим, хората недоволстват", разказва Николай Неделчев, служител в сметопочистваща фирма.

"Поредната точка във Варна, която този път е регламентирана правилно. Контейнери, специално за търговски обект, който се намира в близост. Само те могат да си ги използват, заключили са си ги. Отделно, контейнери на нашата фирма, за общия битов отпадък, и минаваме на следващата точка, където има разделно сметосъбиране, съответно нерегламентирано изхвърлени стъкла, това в случая е плоско стъкло, пак опасен отпадък, пак няма специализирана фирма, която да го извози", каза още Павел Добрев.

18300 лева глоба само за два дни наложи общината на сметопочистващата фирма. Същевременно стана ясно, че РИОСВ ще наложи санкция на Община Варна от 3 до 10 000 лв по Закона за управление на отпадъците заради мръсотията в града. Проверките продължават, а варненци очакват ефекта от тях.

Автор: Татяна Кисьова

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Увеличение на дебита на водоизточника, който захранва Своге
Увеличение на дебита на водоизточника, който захранва Своге
Как митничарите на "Капитан Андреево" откриват специално направените тайници за дрога?
Как митничарите на "Капитан Андреево" откриват специално направените тайници за дрога?