НОВИНИ

Ще останат ли малките населени места без аптеки?

Фармацевтите от Ямбол излизат на символичен протест от 3 юли

силистра остана без денонощна аптека
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Мариела Хубинова
18:56, 29.06.2024
Чете се за: 02:05 мин.
У нас

Фармацевтите от Ямбол излизат на символичен протест от 3 юли. Недоволството идва след предложението на НЗОК за промяна на методиката, по която се плаща на аптеките за това, че предлагат безплатните за пациентите лекарства, които се поемат от Касата. Според фармацевтите това ще доведе до фалити на аптеки в малките населени места.

Аптеките в малките населени места се опасяват, че с новите промени приходите им ще се свият драстично. Причината: В една рецепта вече могат да бъдат изписани повече от едно лекарство, платено от Здравната каса, а таксата ще остане същата.

"Ако в по-големите градове аптеките могат да си позволят да спрат работа с Касата, то в малките градове това означава, че ние ще трябва да затворим обектите", коментира Милена Каменова, собственик на аптека.

В знак на несъгласие с готвените промени следващата седмица аптеките в Ямбол ще затворят символично.

"На 3 юли между 14 и 16 часа символично ще направим протест, за тези 2 часа ние няма да обслужваме граждани", заяви Константин Попов, магистър-фармацевт от Ямбол.

От Здравната каса са категорични, че готвените промени в правилата на заплащане ще са в полза на пациентите. Ще се оптимизират и разходите на Касата за тези дейности.

"Пари от бюджета на Здравната каса няма, но така както беше иззето правото на аптеките да съществуват, слагайки надценка на тези продукти, така някой трябва да компенсира с такса и този някой е държавата", каза още Димитрия Стайкова, Български фармацевтичен съюз, Пловдив.

Фармацевтите ще настояват, ако таксата отпадне, да имат правото да слагат надценки на лекарствените продукти, отпускани по Здравна каса.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ромен Барде спечели първия етап от Обиколката на Франция
Ромен Барде спечели първия етап от Обиколката на Франция
Тейлър Фриц спечели турнира в Ийстбърн за трети път в кариерата си
Тейлър Фриц спечели турнира в Ийстбърн за трети път в кариерата си