НОВИНИ

Ще се отвори ли нов фронт на войната между Израел и Хамас?

Пред БНТ говори Мирослав Зафиров - старши съветник в мисията на ООН в Близкия изток

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:20, 24.06.2024
Чете се за: 04:52 мин.
По света
Слушай новината

Интензивната фаза на войната на Израел срещу Хамас в Газа е почти приключила - това обяви премиерът Бенямин Нетаняху. Според неговата тактика това ще позволи израелски сили да бъдат предислоцирани от Рафа, който се намира в южната част на Ивицата, на север към границата с Ливан.

Сраженията по северната израелска граница стават все по-интензивни, а реториката между шиитското движение Хизбула и Тел Авив ескалира. От началото на войната в Газа, Хизбула и Израел никога не са били толкова близо до конфликт, каза пред БНТ Мирослав Зафиров - старши съветник в мисията на ООН в Близкия изток.

На фона на бурни антиправителствени протести и разпуснат военен кабинет, който обединяваше опозиция и управляващи, Бенямин Нетаняху даде първото си интервю за израелска телевизия. Пред "Канал 14" заяви - интензивната фаза от сраженията с Хамас е на път да приключи:

"Това не означава край на войната, а само край на интензивната фаза в Рафа", каза Бенямин Нетаняху - премиер на Израел.

Можем да се бием на няколко фронта, заяви Нетаняху в отговор на въпрос за нарастващото напрежение с шиитското движение Хизбула в Ливан, подкрепяно от Иран.

"След края на тази интензивна фаза ще може да предислоцираме сили на север и ще го направим. Основно с отбранителни цели, но и за да върнем обратно всички хора, които са напуснали домовете си там", заяви Нетаняху.

Размяната на огън между израелската армия и бойците на Хизбула става все по-честа. Ливанската групировка е атакувала с дронове два военни обекта в Северен Израел в отговор на убийството на лидер на съюзническа ислямистка групировка в Източен Ливан.

Израелски запалителни боеприпаси осветяват нощното небе при удари срещу южните ливански села Кфар Кила и Кхиам. Тази вечер във Вашингтон е израелският министър на отбраната Йоав Галант, който има среща с американския държавен секретар Антъни Блинкен. Всички дипломатически усилия в момента са насочени към напрежението по северната израелска граница и въобще не се говори за преговори за примирие, каза за БНТ Мирослав Зафиров от ООН, който контактува директно с Хизбула за деескалация.

"Ние никога не сме по-близо до война между Израел и Хизбула. Истината е, че ние сме много близо до война, чиито ход и развитие не съм сигурен, че някой може да предвиди", обясни Мирослав Зафиров - старши съветник в мисията на ООН за Близкоизточния мирен процес.

Конфликт между Израел и Хизбула ще е много различен от регионалната война от 2006-та година и ще има опустошителни последици за целия Близък Изток, казва Мирослав Зафиров.

"Във всички случаи виждаме ефекта върху Червено море, върху Йемен. Нека си зададем въпроса как би реагирал един Иран, ако войната е в Ливан", коментира Мирослав Зафиров.

БНТ: Как би реагирал Иран?

"Трудно е да се каже как би реагирал, особено в ситуация на предизборна кампания и предвид факта, че Иран няколко пъти предупреди, че докато застъпва принципи, които отхвърлят разширяване на конфликта в Газа в същото време дава ясно да се разбере, че не е готов да жертва своите съюзници, а сред неговите регионални съюзници Хизбула без съмнение е перлата в короната".

"Почти 9 месеца след началото на войната в Газа пъзелът изглежда все по-заплетен, всички дипломатически усилия в момента са в задънена улица, а предотвратяването на разрастването на конфликта изисква поне малък пробив в преговорите - най-вече за размяна на заложници срещу палестински затворници", казва Мирослав Зафиров.

Вижте цялото интервю с Мирослав Зафиров за предаването "Светът и ние"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За Еньовден: Цветя, треви и плевели се появиха на жълтите павета в центъра на София
За Еньовден: Цветя, треви и плевели се появиха на жълтите павета в центъра на София
УЕФА насрочи мачовете на Лудогорец и Ботев Пловдив в евротурнирите
УЕФА насрочи мачовете на Лудогорец и Ботев Пловдив в евротурнирите