НОВИНИ

Ще търсят с европейска заповед мъж от Турция, причинил катастрофа със загинал у нас

съдът хасково допусна издаване еза спрямо мъж причинил катастрофа загинал заминал турция
bnt avatar logo
от БНТ
15:54, 16.02.2024
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Слушай новината

Окръжният съд в Хасково разреши издаването на Европейска заповед за арест спрямо мъж с двойно гражданство - българско и турско, който причини катастрофа със загинал и след произшествието замина за Турция, съобщиха от Съдебната палата в града.

Инцидентът стана на 20 март миналата година на пътя Хасково - Димитровград. Тогава обвиняемият е застигнал с лекия си автомобил друга кола и я е блъснал отзад. Вследствие на удара ударената кола се е забила в бетонна ограда, а нейният шофьор - 23-годишният Йордан Бозуков, е приет в интензивното отделение на хасковската болница в мозъчна смърт и с пневмоторакс и след осем дни е починал.

Случаят предизвика граждански протест пред Съдебната палата в Хасково заради това, че предполагаемият извършител е бил задържан след инцидента, но малко след това е бил пуснат на свобода.

Причинилият катастрофата мъж е обявен е за общодържавно издирване, което не е дало резултат. Установен е негов адрес в Турция и е направен опит да бъде призован на същия чрез съдебна поръчка за международноправно сътрудничество, която турските съдебни власти са отказали да изпълнят.

Затова според съда издаването на Европейска заповед за арест в настоящия случай се явява напълно оправдано, законосъобразно и пропорционално, поради което уважи искането на прокуратурата и разреши издаването ѝ, допълниха от съда.

Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столичната община не е разрешила провеждане на Луковмарш
Столичната община не е разрешила провеждане на Луковмарш
Против провеждане на Луковмарш се обявиха от Външно министерство
Против провеждане на Луковмарш се обявиха от Външно министерство