НОВИНИ

Сигнал до БНТ: 6-годишен получи по телефона оферта за ваксинационен сертификат

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
19:39, 05.10.2021
7010
Чете се за: 02:50 мин.
Още
Слушай новината

По ваш сигнал - зъболекарка се оплака, че 6-годишния ѝ син получил оферта за ваксинационен сертификат, която пристигнала със смс на мобилния му телефон.

Офертата дошла в мобилно приложение от непознат. За услугата той поискал сумата от 350 лева.

6-годишният син на д-р Велизара Николова получил странно съобщение в мобилно приложение.

"Получи съобщение по вайбър от неизвестен номер за мен с предложение да се закупи сертификат ваксинационен за 350 лева. Предполагам, че имат все пак някаква база данни, от която взимат телефоните и евентуално имената", заяви д-р Велизара Николова.

Свързахме се с мъжа, за да поискаме сертификат. Той ни пита как сме го открили, какво работим и за какво ще използваме документа. Поиска снимка на лична карта и да платим за услугата предварително.

- Точно колко и как става плащането?
- Предварително.

- Предварително?

- 350 лв е плащането, предварително се плаща, става за няколко дни".

Последва обещание, че седмица след плащането сертификатът ще ни бъде изпратен по пощата и уверение, че няма да бъдем излъгани.

"Ще изпратя данни, на които да изпратите пари и до примерно до една работна седмица стават нещата, понеже няколко човека трябва да се съберат. Ако имате още някой познат също може да го пратите, за да стават по-бързо работите просто".

Докато мъжът още чака личните ни данни, попитахме здравния министър какви мерки са взети срещу издаването на неистински сертификати.

"Всички сигнали, които ние получаваме, ги изпращаме на прокуратурата. Възможно е в част от сигналите, които се подават просто да не са верни и да са злонамерени, затова моята препоръка към всички е имате ли такъв сигнал, изпращайте го на нас или директно на прокуратурата", заяви д-р Стойчо Кацаров - служебен министър на здравеопазването.

"Български лекарски съюз трябва да се самосезира много сериозно в това отношение. Всички знаем имена на лекари, които издават такива сертификати, факт е, че трудно се доказва това нещо", коментира д-р Велизара Николова.

От прокуратурата заявиха, че към 1 октомври са получени 15 сигнала за фалшиви сертификати и увериха, че ще бъдат безкомпромисни, ако те се окажат достоверни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пуснаха под домашен арест рецидивист, обвинен в побой и заплаха за убийство
Пуснаха под домашен арест рецидивист, обвинен в побой и заплаха за убийство
Официално: БФС взе решение за Кордоба
Официално: БФС взе решение за Кордоба