НОВИНИ

Сигурността, отбраната и войната в Украйна ще са основни теми на икономическия форум в Давос

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
09:11, 17.01.2023 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Започна същинската част от икономическия форум в Давос. Два от основните панели днес са посветени на сигурността, отбраната и войната в Украйна. Тази година в Давос участват рекордните 2700 представители от 130 държави, сред тях 50 световни лидери. Форумът ще приключи на 20 януари. Освен ситуацията на фронта, акцент в разговорите ще бъде и следвоенното възстановяване на Украйна. С тази цел, в центъра на Давос, е изграден и т.нар. украински дом.

Украинският дом се намира на централната пешеходна улица на Давос. Домакин е на изложба - снимки и видеоклипове, правени от началото на руската инвазия в Украйна. Кадрите са придружени от информация - при какви условия и как са заснети, предоставя се и актуална информация за ситуацията на фронта. Откриването на Дома премина при огромен интерес.

Целта е да се насочи вниманието не само върху преките последствия от руската агресия, но върху това как ще се възстанови Украйна след войната.

"За много украинци, които живеят в чужбина, това място е като една малка Украйна, мисля, че е прекрасно. Срещнах много хора, много приятели, които не бях виждал от години. Много хора, които искат да инвестират в Украйна. А това ме прави много щастлив - защото рано или късно, да се надяваме, че по-рано, войната ще свърши и ще има много работа по възстановяването на Украйна", каза Михаел Маламен, изпълнителен директор на компания за внос на дизел.

Подкрепата, която получаваме от цял свят, ни прави силни и смели. Ще победим, но цената на тази победа е много висока, казват украинците.

"Украинският дом се фокусира не само върху набирането на средства, но и върху военните престъпления, които извършва Русия срещу украинския народ. Случващото се в Украйна засяга всеки човек на тази планета и не трябва да го забравяме, докато Украйна не победи", заяви Скот Кели, астронавт.

През следващите дни украинският дом ще бъде домакин на серия събития и дискусии, включително и на разговор с президента Зеленски, който ще се включи чрез видеовръзка.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Недоволство на жителите на кюстендилските села Ябълково и Жабокрът заради разбит път
Недоволство на жителите на кюстендилските села Ябълково и Жабокрът заради разбит път
Арда (Кърджали) подписа с нападателя Преслав Боруков
Арда (Кърджали) подписа с нападателя Преслав Боруков