НОВИНИ

Силата на САЩ отказа Сърбия за първа крачка към олимпийското злато

Американците стартираха по план на Игрите в Париж

bnt avatar logo
от Веселин Михайлов
20:15, 28.07.2024
Чете се за: 04:12 мин.
Спорт
Силата на САЩ отказа Сърбия за първа крачка към олимпийското злато
Снимка: FIBA
Слушай новината

Националният отбор на САЩ стартира по план на олимпийския турнир за мъже на Игрите в Париж. Действащите олимпийски шампиони триумфираха в дуела Сърбия със 110:84 в среща, изиграна на закрития стадион "Пиер Мороа" в Лил. Селекцията на Стив Кър се нуждаеше от известно време на старта и въпреки че съставът на Светислав Пешич влезе в ролята на достоен съперник през първото полувреме, американците властваха еднолично през повечето време от мача за първа крачка към защитата на олимпийската титла.

Първи мач за "янките" това лято изигра Кевин Дюрант, който се завърна с гръм и трясък след контузия и за пореден път демонстрира своите качества на убийствен реализатор. На 31 юли (сряда) американският тим ще имат ще излязат срещу Южен Судан, докато сърбите ще имат за съперник Пуерто Рико.

Символичните домакини заложиха на здравата защита и акцентираха на играта под коша в откриващите минути, за да се озоват безпроблемно на лидерската позиция, като Алекса Аврамович на няколко пъти открадна шоуто. Присъствието на Леброн Джеймс и Девин Букър свърши работата на символичните гости, сътворявайки светкавичен обрат. Сърбите имаха с какво да отговорят в офанзивен план, но класата на Кевин Дюрант и Антъни Едуардс бе достатъчна за американците да си издействат аванс от 5 точки в края на встъпителния период.

Дюрант и Джеймс подхванаха наказателна акция в началото на следващата десетка, а „янките“ започнаха да се превръщат в познатото страшилище и достигането на двуцифрена разлика се превърна в детска игра. Геният на Йокич, далечните снаряди на Василие Мицич и Богданович, както и заздравяването на защитата, позволиха на „плавите“ да намерят отново себе си. Шоуто на Дюрант обаче отново попадна под светлините на прожекторите и с убийствения си мерник предостави възможността на действащите олимпийски шампиони да се оттеглят при 58:49 в съблекалнята.

Високото темпо властваше на паркета и на старта на третата част, а Джру Холидей и Джеймс караха сръбската защита често да съжалява. „Орлите“ започнаха да губят почва под краката си, въпреки че Йокич и Богданович се опитаха да ги измъкнат от нокдауна, в който се намираха. Щатите продължиха по учебник и си извоюваха 19-точков актив след 30 минути игрово време.В заключителната четвърт актуалните олимпийски шампиони продължиха в същия дух и узакониха победата си.

Кевин Дюрант обра овациите при завръщането си и съсипа нервите на сръбската защита, отчитайки се с 23 точки за "янките", като бе 5/5 при стрелбата си отвъд дъгата и 8/9 общо от игра. Леброн Джеймс го последва с 21, 7 борби и 9 асистенции. Джру Холидей се разписа с 15 точки, Девин Букър се отчете с 12 и 5 завършващи подавания, Стеф Къри и Антъни Едуардс (5 овладени под двата ринга топки) отбелязха по 11.

Никола Йокич блесна за сърбите с 20 точки, 5 борби и 8 асистенции. Богдан Богданович регистрира 14 и 6 овладени под двата ринга топки, Огниен Добрич наниза 13 точки, Василие Мицич финишира с 11, Алекса Аврамович приключи с 10.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
“Отвивам, завивам - няма!” - въведоха воден режим в Бургаско
“Отвивам, завивам - няма!” - въведоха воден режим в Бургаско