НОВИНИ

Силвано Пранди: Повиканите състезатели могат да дадат повече

Борил Гочев
от Борил Гочев
09:58, 27.07.2021
Чете се за: 03:35 мин.
Спорт
силвано пранди повиканите състезатели дадат повече
Слушай новината

Селекционерът на националния отбор на България по волейбол за мъже Силвано Пранди даде интервю по време на откритата тренировка на "лъвовете", част от подготовката им за предстоящото Европейско първенство.

Италианецът за пореден път бе помолен да коментира отсъствието в отбора на братята Николай и Розалин Пенчеви, като заяви, че той е повикал играчите, които според него биха могли да дадат повече на тима.

Пранди все пак не отхвърли възможността при нужда да повика в отбора Николай Пенчев заради неговия 10-годишен опит в националния отбор.

"Преценил съм, че тези състезатели, които са тук в момента могат да дадат повече. Първо, че те превъзхождат Пенчеви и второ, защото в тях има перспектива в бъдеще да се развият. Цялата концепция, която имаме е свързана с определени играчи и определено виждане за стила на игра и аз не смятам, че трябва за всеки турнир да се викат различни състезатели. По този начин трудно ще се направим един отбор, който да изгради определени механизми помежду си. Бих казал, че братя Пенчеви имат немалък опит в националния отбор. Особено Николай Пенчев е бил в националния отбор 10 години и показва качествата си. Не изключвам възможността да бъде повикан при необходимост, но съм преценил, че това е групата, с която бих работил."

73-годишният специалист коментира и ситуацията на поста "диагонал", където в последно време се смениха много волейболисти, които се борят да бъдат алтернатива на капитана Цветан Соколов.

"Винаги взимам решенията по отношение на това кой състезател да повикам по три основни причини - тактически, технически и морални. Тези състезатели, Денис Карягин и Радослав Парапунов, имат бъдеще в българския волейбол, но според мен още не са узрели да играят на това ниво, както във физическо отношение, така и технически. На тях им предстои работа и очаквам още следващата година да покажат друго лице. По отношение на Европейското първенство, предпочитам да заложа като втори вариант или на Велизар Чернокожев, или на Жани Желязков. Това ще си покаже в подготовката."

Силвано Пранди отказа да поставя конкретни цели пред отбора за ЕвроВолей 2021, споделяйки, че за него е най-важно тима да играе добре.

"Нашата цел винаги е била такава и ще продължава да бъде - да играем всеки мач добре. Да не се връщаме пак на темата за процеса на конструиране на един отбор. Вярвам, че ще играем по-добре. Конкретните цели, които си поставяме поне по отношение на първата група, в която ще бъдем е поне да се класираме за плейофа и след това вече докъдето можем да стигнем."

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо в Токио звучи Чайковски вместо химна на Русия?
Защо в Токио звучи Чайковски вместо химна на Русия?
Засега МЗ не дава обяснения как броят напълно ваксинирани нарасна с над 136 000 души само за ден
Засега МЗ не дава обяснения как броят напълно ваксинирани нарасна с над 136 000 души само за ден