НОВИНИ

Симона Велева: Президентът е гарант за разделението на властите

bnt avatar logo
от БНТ
10:30, 21.11.2021
Чете се за: 03:00 мин.
Политика
Слушай новината

Президентът е гарантът за разделението на властите. Той има и много важна роля при съставянето на правителството. Неговата роля е ключова, но безпристрастна и отдалечена, така че да може да изпълнява ролята на обединител на нацията. Това заяви в сутрешния блок на БНТ д-р Симона Велева, доктор по конституционно право.

Тя очерта основните правомощия на президента, които могат да се разделят в три основни категории: традиционни, арбитражни задължения и ангажимент в сектор национална сигурност.

Функциите на президента са много важни, но той не управлява държавата. Ние сме парламентарна република, което означава, че управлява правителството с подкрепата на парламента, подчерта Велева.

Според нея окончателните резултати от президентския вот ще бъдат ясни до вторник. Те ще бъдат обработени бързо, защото се гласува с машини.

Няма политическа криза, не можем да говорим и за конституционна криза. Конституцията ни е достатъчно добра, стабилна и е предвидила ако не всички, то почти всички хипотези, допълни Симона Велева, която коментира политическата обстановка в страната.

Ако избраните парламентарни групи не намерят общ диалог и отново не съставят правителство, новоизбраният парламент ще трябва да довърши своя мандат до 22 януари, защото през последните три месеца от мандата на президента Народното събрание не може да се разпуска. След това ще имаме ново служебно правителство и нови избори, но едва ли ще се стигне до подобен сценарий, допълни Велева.

По отношение на конституционните срокове, мандатът на народните представители започва да тече от деня на избора, но президентът ще встъпи в своя нов мандат на 22 януари.

"Идеята е да няма нито един ден без държавен глава. В една хипотетична ситуация, която всъщност се случва в момента, имаме едновременно и президентски и парламентарен вот, не трябва в последните три месеца от мандата на президента да бъдем без Народно събрание, респективно не трябва да има ситуация, в която няма НС, няма президент. Затова и конституцията е предвидила тези срокове", каза Симона Велева.

Целия разговор може да гледате във видеото

ВСИЧКО ЗА ДЕНЯ НА БАЛОТАЖА - КАК ГЛАСУВАТ ПОЛИТИЦИТЕ, КАКВО СЕ СЛУЧВА В СЕКЦИИТЕ У НАС И ЗАД ГРАНИЦА, РЕЗУЛТАТИ, РАВНОСМЕТКИ И ИЗВОДИ - ЧЕТЕТЕ ТУК.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бивш съотборник на Агуеро потвърди за решението му да се откаже
Бивш съотборник на Агуеро потвърди за решението му да се откаже
Свещеници дариха кръвна плазма за лечението на COVID-19
Свещеници дариха кръвна плазма за лечението на COVID-19