НОВИНИ

Синдикати и работодатели vs. ниското ДДС. Искат Тристранка и мерки

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
21:00, 25.05.2020
Чете се за: 01:46 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Синдикати и работодатели поискаха от правителството да бъде проведен тристранен съвет заради промените в данъчното законодателство, които предвиждат намаление на ДДС за ресторанти и кафенета на 9%.

Срещу поправката се обединиха вече от Министерството на финансите, синдикати и работодатели.

Какви са аргументите на управляващите все още да настояват за поправката и защо всички останали са против?

Красимир Каракачанов, вицепремиер: "Аз и моите колеги от ВМРО сме вносители за сваляне на ставката в туризма. Смятаме, че по този начин ще облекчим хората от туристическия бранш, най-вече ресторантьорите, които тези два месеца и половина понесоха големи загуби. Идеята е също така да се изсветли този бизнес, защото знаем, че тук има доста нарушения. Ако това даде необходимият ефект, намалената ставка може да остане вечно. Ако не даде необходимият резултат, следващото правителство ще има основанието да възстанови старата ставка".

Любослав Костов, икономист КНСБ: "Несъмнено ресторантьорите имат нужда от подпомагане, но то трябва да се прави винаги през разходите, никога през приходите, тъй като няма икономическа теория, която да го потвърждава това нещо. В крайна сметка реалният платец, крайният платец на ДДС са крайните потребители, бизнесът е нищо повече от един посредник, който взима нашите пари и ги превежда в държавата - на него му се възстановяват както знаете. Това означава, че бизнесът в момента иска по-голяма комисионна за това посредничество.

Трябва да попитаме хората тези 20% на държавата ли предпочитат да ги плащат или на бизнеса, тъй като теорията е че ако даваме нашите данъци на държавата тя е длъжна да ни дава публични блага. Да те обещаха да повишат минималният осигурителен праг, което е хубаво, но не трябва да смесваме двете неща, това са два отделни дебата, те че трябва да го направят, трябва, но не трябва заради това да искат нещо друго. Това правителство е избрано с програма, в която пише, че четири години няма да променя данъците, и сега веднъж излизат и променят данъците, а ние от години искаме данъчни облекчения за хората с по-ниски доходи, необлагаем минимум, помощи за млади семейства, което струва в интерес на истината по-малко отколкото сега това се прави и винаги ни е отказвано".

Срещу намаляването на ставката на ДДС за ресторантьорския бизнес и доставката на книги се обединиха не само синдикатите, но и най-големите работодателски организации. Оттам са изпратили своите становища в Народното събрание.

Отрицателно становище е изпратило и министерството на финансите, откъдето са изчислили, че загубите за държавния бюджет биха били 163 млн. лева. Допълнително ако бъде намалена ставката и за бебешки продукти загубите ще се увеличат с още 39 млн.

IT секторът очаква обаче по-добри години.

Георги Брашнаров, Българска асоциация на софтуерните компании: "Нашата цел винаги е била да защитаваме интересите на софтуерните фирми, но при условие че не нарушаваме интересите на другите сектори, винаги сме били за равнопоставеност. Моето лично мнение е че винаги е по-добре да се взимат целеви мерки за секторите, вместо общи мерки, които има риск да нарушат правата на други сектори, това в момента е случая с тези частични намаления на ДДС за един или друг сектор, без да се направи анализ за рисковете, които те водят след себе си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отворени, но пък празни. Фитнесите чакат трениращите
Отворени, но пък празни. Фитнесите чакат трениращите
Депресии и тревожност у българина от COVID-19. Как да се справим?
Депресии и тревожност у българина от COVID-19. Как да се справим?