НОВИНИ

Депресии и тревожност у българина от COVID-19. Как да се справим?

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:50, 25.05.2020
Чете се за: 01:15 мин.
Още

Увеличава се броят на българите с паник атаки и депресии по време на ограниченията заради разпространението на коронавируса. Специалистите казват, че социалната изолация се е отразила особено негативно на децата.

А в Русе на горещите телефони, на които отговарят психиатри и психолози, всеки ден е имало обаждания от разтревожени русенци.

На първо място те са били притеснени от разпространението на самия вирус, а на второ място са разтревожени как ще се справят чисто икономически със ситуацията.

Освен симптомите на безпокойство и депресия - налагането на ограничителните мерки е отключило в част от хората и хипохондрични състояния.

В центъра за Психично здраве помощ е потърсила пациентка, която доброволно се е тествала за коронавирус седем пъти. Но въпреки отрицателните проби, тя смята, че се е заразила с COVID - 19.

Затова при случаи на тревожност в Центъра за психично здраве в Русе на разположение са седем психолози.

За последния месец там са били приети две жени с тежки депресии заради коронавируса.

Д-р Теменужка Матева, управител на Център за психично здраве - Русе: "Усещат задушаване, стягане в гърдите, в стомаха. Треперят им ръцете, стават много неспокойни. Много от тях имат хипохондрични изживявания, смятат, че са болни от коронавирус"

Миглена Стоянова казва, в периода на изолация, информацията от медиите и интернет са й подействали стресиращо.

Миглена Стоянова: "Цялата информация, която ни заля и масовото насаждане на страх в хората, всяко прибиране вкъщи, дрехите да се чудя къде да ги слагам, покупките, и всичко това, така, ми действа натоварващо".

Специалистите казват, че не бива да се неглижират симптомите на невротичните разстройства, а да се потърси подкрепата на психолог или психиатър.

Д-р Теменужка Матева, управител на Център за психично здраве - Русе: "Психичното здраве е изключително важно, защото психиката е тази, която определя и многото болести".

Човек трябва да изпуска парата, казва още експертът и съветва при спазване на всички мерки на дистанция и дезинфекция, да се забавляваме.

Д-р Теменужка Матева, управител на Център за психично здраве - Русе: "Мисля, че жените имат много добър начин да се справят с положението, за разлика от мъжете, това е пазаруването. Това е един огромен антидепресант. Стига да имат финансови възможности, разбира се".

Според д-р Матева обаче, трябва да има и целенасочена държавна политика в грижата за психичното здраве, а не да се разчита само на здравата психика на българина.

Автор: Даниела Димитрова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Синдикати и работодатели vs. ниското ДДС. Искат Тристранка и мерки
Синдикати и работодатели vs. ниското ДДС. Искат Тристранка и мерки
Лято, море, но и страхове. Имаме резервация, но се отказваме. Какво следва?
Лято, море, но и страхове. Имаме резервация, но се отказваме. Какво следва?