НОВИНИ

Тежки месеци за БДЖ от COVID-19 – 60% спад на пътуванията

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:30, 25.05.2020
7227
Чете се за: 01:19 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Тежки месеци и за БДЖ... Транспортният сектор може би е един от най-силно засегнатите икономически заради COVID 19. Отчетен е доста сериозен спад на пътуванията.

През последните два месеца железопътният превозвач е загубил близо 60 на сто от пътниците си. Все още не е ясно какви ще са загубите заради по-малкото продадени билети.

Компанията обслужва на ден общо 685 гари и спирки и покрива транспортната необходимост на над 85% от населението на страната.

До момента всички влакове на територията на страна се движат без промени в своите разписания. Все още не ясно дали през лятото ще има специални оферти, които да привлекат повече туристи. Едно е сигурно мерките за безопасност остават засилени.

Въпреки почивните дни бързият влак София - Бургас е значително по-празен в сравнение с обичайния брой пътници за сезона.

Лазар Лазаров, пътник: "Аз бях в ресторант-вагона. Нямаше никой. С маски бяха всички. Аз си нося маска и дезинфектант, но във влака не забелязах да има".

След отпадането на ограничителните мерки за пътуване, от държавните железници отчитат лек ръст на пътниците. Правилата за безопасност обаче остават - носенето на предпазна маска от пътниците и спазването на дистанция е задължително. Мобилни групи извършват дезинфекция и в междинни гари, по маршрута на влаковете.

Тонка Каменова, пътник: "Бяхме само двама човека в купето. Ето маската ми е тук. Сега тръгвайки ще си я сложа".

В спалните вагони е ограничено пътуването до двама души. Изключение се прави при пътуванията на семейства.

От БДЖ уточняват, че през летния сезон климатиците ще работят, като ще се почистват и дезинфекцират всекидневно.

Транспортните фирми в Бургас също вече се подготвят за сезон 2020 в условия на COVID 19.

Димитър Пулев, собственик на транспортна фирма: "Нямаме точни мерки от сорта на метър и половина разстояние, което още не е влязло като закон и имаме позволението да возим по 40-50 пътника, колкото ни позволяват автобусите".

Шофьорът има задължението да следи дали пътниците носят маски, а след всеки курс автобусът трябва да се дезинфекцира.

Димитър Пулев, собственик на транспортна фирма: "Всеки един шофьор има маска и ръкавици. Имат дезинфектанти, ако случайно имат някакъв контакт с клиент".

От бранша заявиха, че това лято разчитат на българските туристи, за да оцелеят на пазара. На този фон от БДЖ не се предвижда намаляване на броя на влаковете, въпреки загубите на пътници. БДЖ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лято, море, но и страхове. Имаме резервация, но се отказваме. Какво следва?
Лято, море, но и страхове. Имаме резервация, но се отказваме. Какво следва?
Заради кризата: 70% спад в оборота на тежкотоварния и автобусен превоз
Заради кризата: 70% спад в оборота на тежкотоварния и автобусен превоз