НОВИНИ

Синьо лято през ноември: Рекорд от 32 градуса във Велико Търново

bnt avatar logo
от БНТ
20:28, 05.11.2021
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Абсолютен положителен рекорд за последните 95 години отбеляза времето у нас. Във Велико Търново, където и вчера беше най-горещо, днес температурата достигна повече от 32 градуса. Масово хората избраха парковете, улиците, даже и междублоковите пространства, за да се порадват на хубавото време.

По обяд във Велико Търново живакът в термометрите достигна 32,2. Оказва се, че това е абсолютен рекорд. Подобна температура е била измерена по това време единствено през 1926 година, когато живакът в термометрите е отчел с една десета по-малко.

"Така че наистина можем да кажем, че това е новият абсолютен екстремум или абсолютна максимална температура. Изобщо първата десетдневка на месец ноември, това не е нещо необичайно, при топлите въздушни маси и при комбинация с топлото слънчево време, това води до тези високи температури", обясни Петър Станков, ръководител Хидрометеорологичска обсерватория – Велико Търново.

Репортер: Мирела Дончева

Много по-високи от средните за месеца са температурите днес и в по-голямата част от страната, с изключение на районите с трайни мъгли. В Пазарджик и Пловдив максималната температура днес е едва 12°.

Причина за необичайно топлото за началото на ноември време е мощен пренос на по-топъл въздух от югозапад, с който се пренася и сахарски прах.

През почивните дни вятърът ще смени посоката си и ще се ориентира от северозапад и североизток, а концентрацията на прах в атмосферата рязко ще се понижи. Ще се понижат и температурите, но ще останат по-високи от типичните за сезона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пускат допълнителен транспорт в София за Архангелова задушница
Пускат допълнителен транспорт в София за Архангелова задушница
Антъни Иванов остана извън финала на 50 метра бътерфлай в Казан
Антъни Иванов остана извън финала на 50 метра бътерфлай в Казан