НОВИНИ

Скандал на среща в МС заради искането минималната заплата да стане 764 лв.

Александър Марков
от Александър Марков
18:02, 05.11.2021
Чете се за: 04:42 мин.
У нас
Слушай новината

Синдикати и работодатели се изпокараха на спешна среща при вицепремиера и социален министър Гълъб Донев в Министерския съвет. Причината: искането на синдикатите за увеличение на минималната работна заплата от 1 януари догодина до 764 лв. На срещата, която приключи доста по-рано от очакваното, социалните партньори се разминаха по мерките за компенсиране на работещите и бизнеса заради кризата.

Срещата при вицепремиера и социален министър Гълъб Донев трябваше да набележи мерки за компенсиране на работещите и работодателите заради инфлацията в условията на кризата, породена от пандемията.

Още на първия час работодателите напуснаха след скандал със синдикатите. Ябълката на раздора се оказа исканото увеличение на минималната работна заплата до 764 лева догодина.

Според синдикатите увеличението ще компенсира отчасти инфлацията, а според работодателите - ще свие и без това минималните печалби на предприятията, изпитващи затруднения в средата на кризата.

По-малко от два часа. Толкова отне на синдикатите и работодателите да не се разберат за увеличението на минималната работна заплата от 1 януари.

Заради инфлацията синдикатите настояват тя да стане 764 лв.

Когато ние се опитахме да изложим нашата позиция, се разнасяха писъци и крясъци, каза Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Васил Велев спомена, че при сегашното производство тази минимална работна заплата е висока, което вече беше недопустимо, каза Александър Загоров, КТ "Подкрепа".

Работодателите са твърдо против увеличаването на минималното възнаграждение, защото то било над средния осигурителен доход в 10 сектора в икономиката.

Там в тези сектори кризата ги е ударила толкова тежко, че те и в момента са на загуба, така че няма такава възможност да се намали печалбата, за да се увеличи минималната заплата. Тъй като печалба няма. Това ще доведе или до сив сектор, или до затваряне на цели предприятия, каза Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Според синдикатите възможност за ръст на минималното възнаграждение има.

Аргументът на Велев, че, видите ли, като вдигнем минималната работна заплата, ще трябва да уволним шивачките, е пълен нон-сенс. Така че тия приказки са приказки за наивници. Няма вече хора и тия 500 000 души, които са на МРЗ, го казват ясно, които ще работят за тези пари, няма да има просто такива. Ако няма сериозно увеличение на минималната заплата или близко до него, от 1 януари, КНСБ ще призове всички 500 000 души, които работят на МРЗ, на протестни стачни действия от началото на следващата година, каза Пламен Димитров, лидер на КНСБ.

Натискът на инфлацията, която до края на годината се очаква да достигне 5%, усещат все повече работещи. Галя Христова от Русе работи в търговска верига и не може да си представи как човек оцелява с 650 лв.

Ето ни количката - 200 лв. сме оставили. Четири седмици по 200 лв. колко са – 800 лв. Докога ще ни стигне? Според вас работната заплата минималната от 650 за какво стига? Нищо.

Павлина Минчева е собственик на фирма за продажба на канцеларски материали и офис техника. Има петима служители. Категорична е, че на този етап вероятността да повиши заплатите им е нулева.

Поради малките продажби, поради ковид ситуацията – намалели са ни обемите на продажби. Електричеството при нас е с 200% е разликата между август и септември във фактурата.

Работодателите отказват да обсъждат ръст в доходите, преди да е ясна макрорамката за догодина.

Какви параметри за работници и фирми ще бъдат заложени в бюджета за догодина, предстои да разберем.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Деца и младежи излязоха на протест в отговор на Конференцията на ООН за климата
Деца и младежи излязоха на протест в отговор на Конференцията на ООН за климата
Поставят къщички за бездомните кучета в Перник
Поставят къщички за бездомните кучета в Перник