НОВИНИ

600-метров участък от АМ "Хемус" се е срутил, антимафиотите обясниха схемата за източване на милиони от строежа

Николай Минков
от Николай Минков
17:48, 05.11.2021
9901
Чете се за: 05:07 мин.
У нас
Слушай новината

Участък от 600 метра новостроящ се лот на магистрала "Хемус" край Търговище се е срутил в близост до с. Черенча. Трасето се изгражда от три фирми. Според управителя на една от тях проблемът е възникнал до бъдещ мост.

Ръководителят на проекта Асен Тодоров твърди, че срутване няма. Според него два багера отводняват участъка, защото имало високи подпочвени води.

Междувременно има нови задържани по разследването на схемата за източване на средства от магистрала "Хемус". Как е функционирала тя, разкриха днес на брифинг от ГД "Национална полиция".

При 24-часова операция в София, Видин, Благоевград и Монтана служители на ГДБОП са задържали 14 души, разпитани са 20 свидетели, част от които пред съдия, претърсени са 17 адреса, включително офиси на фирми. Службите са концентрирали усилията си по разплитане на схема за източване на средства при строежа на лот 5.

Установено е , че държавната фирма "Автомагистрали" е отпуснала авансово чрез инхаус поръчка на търговско дружество над 84 млн. лв. без извършена никаква дейност и без издадени разрешителни за строеж.

"Впоследствие сумите за строителство на лот 5 от а АМ "Хемус" се превеждат към банкови сметки на друго търговско дружество - т.нар. буфер в сферата за данъчни измами", обясни Петър Тодоров, главен секретар на МВР.

Дружеството е с капитал от 2 лева. Няма нужната техника, финансов ресурс и капитал за извършването на каквито и да е строителни дейности, за които е получило милиони левове.

Буферната фирма незабавно превежда получените суми към банкови сметки на създадени за целта кухи фирми, регистрирани на социално слаби и ниско грамотни лица.

ПОЗИЦИЯТА НА ФИРМАТА МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

"Просто са извикани на едно кафе. Подписали са едни документи. Дадена им е сумата от няколкостотин лева и включително не разбират , че са собственици на такива фирми", заяви главният секретар на МВР.

Фиктивните собственици на тези кухи фирми са подписали пълномощни на трети лица, които имат право да теглят парите от тези сметки. От ДАНС са засекли първите транзакции още на 18 юли, които са продължили до 23 септември миналата година.

"Един от тези буфери е изтеглил на каса приблизително сумата от 12 млн. лв. на 23 операции. Дружеството е изтеглило сумите от 12 декември 2020 г. до 11 януари 2021 г., тоест, за по-малко от може би 5 или 6 работни дни" обясни председателят на ДАНС Пламен Тончев.

В разплитането на схемата са участвали и данъчните.

"Става въпрос за едно ощетяване на държавния бюджет в размер на 20 млн. лв. от ДДС за периода от юни 2020 г. до момента и това е само за един от получателите на авансите за АМ "Хемус", заяви директорът на НАП Румен Спецов.

Вътрешният министър обвини прокуратурата в умишлено бездействие, тъй като все още не са обявени резултатите от тримесечното разследване за безстопанственост на "Хемус".

"Българската прокуратура няма никакво намерение, очевидно, да разследва престъпления, свързани с предишните управляващи. Нашето общество не знае какво са установили в тази посока, за която говорим, че уж осъществяват разследване. Къде са резултатите, кой знае какво правят там? Защо не се обявяват тези престъпления, които касаят цялото общество, касаят бюджета на държавата, касаят парите на българския гражданин?", коментира Рашков.

От прокуратурата отхвърлиха всички обвинения.

"Нямаме какво да крием, нямаме какво да бавим. Нямаме укриване на бивши, настоящи или бъдещи ръководители. Нямаме досега нещо, което да е скрито или покрито", обясни говорителят на СГП Илияна Кирилова.

От прокуратурата заявиха, че са се самосезирали за днешните разкрития на антимафиотите.

"Екип от прокурори, който ще бъде определен на случаен принцип, ще работи по случая. На първо време ще проведат среща с разследващите полицаи, които, от документите, които съм получила, са само двама. Ние не сме получили от разследващите полицаи постановление за привличане в качеството на обвиняем определено лице", каза още говорителят на СГП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поставят къщички за бездомните кучета в Перник
Поставят къщички за бездомните кучета в Перник
Италия ще издава ковид сертификати за различни от одобрените от ЕС ваксини
Италия ще издава ковид сертификати за различни от одобрените от ЕС ваксини