НОВИНИ

Деца и младежи излязоха на протест в отговор на Конференцията на ООН за климата

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:12, 05.11.2021
Чете се за: 02:40 мин.
Още
Слушай новината

Деца и младежи протестираха в Глазгоу срещу липсата на конкретни действия за овладяване на глобалното затопляне. В демонстрациите се включи и Грета Тунберг - основен инициатор на петъчните "Шествия за климата".

Организаторите на днешните демонстрации в Глазгоу обявиха ясно целта си. Не искаме да създаваме хаос, нито да сваляме правителства, казват те и уточняват - "Искаме да разпространим послание".

Посланието е свързано с тяхното недоверие, че политиците могат да се справят с предизвикателствата на климата.

Младите смятат, че на срещата в Глазгоу има опасна липса на действия от страна на световните лидери. Организаторите са от прочутото движение Петъци за бъдещето", което вече проведе доста митинги по света, мобилизирайки основно ученици и студенти.

И сякаш, за да онагледят техните тревоги, група учени екостависти докараха в Глазгоу огромен къс от айсберг от Гренландия с тегло 4000 килограма. Ледът ще се топи успоредно с преговорите за климатична сделка. Така ще напомня на делегатите каква е целта на конференцията им.

"Всички научни данни сочат, че Арктика е в криза и това е лоша новина не само за полярните мечки, това е лоша новина за държави и общества навсякъде по света, защото Арктика е една от основните циркулационни системи на планетата и може да засили значително глобалното затопляне. Ако загубим снега и леда в Арктика ще увеличим глобалното затопляне от 25 до 40%", каза проф. Гейл Уайтман, екоактивистка.

"Действайте сега!", призоваха няколко хиляди демонстранти в Глазгоу. Към тях се присъедини и Грета Тунберг. "Нямаме резервна планета", "Не на изкопаемите горива" и "Да защитим бъдещето" бяха част от лозунгите на младите.

"Това е най-добрата възможност, особено за шотландската младеж, да бъдат чути гласовете ни. Проблемът е най-универсалният в света и са заложени нашият живот и бъдеще", каза Ханна Макинес, демонстрант в Глазгоу.

Преговорите в Глазгоу целят да се постигне възможно най-голямо съгласие на национално ниво за ограничаване на глобалното затопляне с градус и половина. В противен случай светът е застрашен от климатична катастрофа.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берое с класика над Локомотив (София) на "Васил Левски"
Берое с класика над Локомотив (София) на "Васил Левски"
Скандал на среща в МС заради искането минималната заплата да стане 764 лв.
Скандал на среща в МС заради искането минималната заплата да стане 764 лв.