НОВИНИ

Могат ли да бъдат наказани авторите на фалшиви новини в интернет

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:12, 05.11.2021
5513
Чете се за: 03:42 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

В "По света и у нас" ви показахме различни стряскащи сюжети срещу ваксините. Оказва се, че подобна манипулация на практика не може да бъде наказана. Ето какво показа проверка за сайта "Народна воля", който активно публикува подобно съдържание.

Сайтът "Народна воля" е започнал работа на 6 септември. Проверка на ГДБОП е установила, че домейнът e регистриран чрез американска компания, а сървърът, където сайтът се намира физически, е във Великобритания.

Кой стои зад публикуването на фалшивите новини може да стане ясно ако бъде изпратено писмо за правна помощ към двете държави, за целта прокуратурата трябва да образува досъдебно производство.

"Тази дейност не е инкриминирана от нашия Наказателен кодекс и нямаме основание за започване на досъдебно производство", каза комисар Владимир Димитров, началник отдел "Киберпрестъпления" ГДБОП.

Медицинска сестра в капана на фалшивите новини: Нагло е

Блокирането на подобен сайт често се оказва трудно дори и ако бъде подаден сигнал от потърпевшите. Една от причините - имената в статиите са променени. Както в случая на сестра Петкова, която след проверка на екипа ни се оказа Колева.

"На практика, се използва неистинска самоличност. Обикновено имената и фамилиите на докторите, уж които се използват са неистински. Тези сайтове не публикуват обидни квалификации или пък данни за някакво престъпление. Просто се публикува текст, който гласи нещо. Дали това нещо е вярно е друг въпрос", допълва комисар Владимир Димитров, началник отдел "Киберпрестъпления" ГДБОП.

Подобен метод за манипулация на общественото мнение не е прецедент.

Какво достига до децата ни: Учителка плаши, че от ваксините се умира

Според експерта по комуникация д-р Пламен Атанасов в комуникационната война лъжата е облечена в дрехите на новина, а троловете под формата на различни Фейсбук профили имат задачата да повтарят един рефрен не докато аудиторията повярва, а докато приеме, че тя е композиторът.

"Троловете обещават всичко. Фалшивите новини разработват едни особено привлекателни сценарии и хората разбират, че са измамени едва в момента, в който установят, че не могат да преживеят обещаното тогава обаче в повечето случаи е твърде късно", каза д-р Пламен Атанасов, комуникационен експерт.

По ваш сигнал: Учителка гори маски в час

Комбинацията от фалшиви новини и тролове е едно от най-мощните оръжия в съвременната масова комуникация. Наемниците в тази война са троловете, които лансират посланието на поръчителя и изпълняват две основни задачи.

"Първата е да блокират една инициатива, а втората е да предизвикат репутационна криза в организацията, която стои зад инициативата", допълва д-р Пламен Атанасов, комуникационен експерт.

Проучвания, направени до момента отчитат, че три основни направления попадат най-често под ударите на дезинформацията - политика, здраве и финанси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антъни Иванов остана извън финала на 50 метра бътерфлай в Казан
Антъни Иванов остана извън финала на 50 метра бътерфлай в Казан
Какви са нагласите на родителите за тестването на малките ученици в клас?
Какви са нагласите на родителите за тестването на малките ученици в клас?