НОВИНИ

Какви са нагласите на родителите за тестването на малките ученици в клас?

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
19:53, 05.11.2021
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Скоро трябва да стане ясно колко от малките ученици ще ходят на училище с тестове и колко ще си останат у дома. Родителите трябва да попълнят декларации дали са съгласни децата им да бъдат тествани в училище, и да ги предадат до 12.00 часа в понеделник.

Подготвен е образец на декларация, директорите на училищата вече я имат. Попълва се електронно или на хартия. Очаква се тестовете да бъдат доставени в неделя.

Децата ще бъдат тествани в класната стая два пъти седмично. Това ще стане, ако над 50% от родителите са съгласни. От предварителните анкети, които бяха пуснати от директорите, за да се проверят нагласите става ясно, че в столичните училища най-вероятно няма да има отказали се паралелки или ще са изключение.

"Да, направих от вчера до днес предварителна анкета. 94% от родителите изразяват съгласие за връщане в училище. 1/3 от родителите изразяват желание да помагат в тестовете, което е една стабилна бройка нещата да се случат. Нашата система е дисциплинирана и учителите ще приемат този ангажимент, но с голяма неохота" заяви директорът на 107-о ОУ "Хан Крум" в София Данко Калапиш.

Декларациите за съгласие, които родителите ще трябва да върнат подписани, ще са два вида - за всички ученици и за тези със специални образователни потребности, които ще имат право да направят теста вкъщи.

Родителите могат сами да разпечатат декларациите, да ги подпишат, да ги снимат и да ги изпратят по имейл на училищното ръководство. Ако учителите нямат зелен сертификат и откажат тестване, те ще имат право да излязат в отпуск. От Регионалното управление на образованието в София се надяват и тук да става дума за изключения.

"Имаме немалък процент, специално за нашия град, ваксинирани и преболедували учители и в този момент става дума само за началните учители", каза началникът на РУО София-град Ваня Кастрева.

Най-вероятно тестовете за децата ще пристигнат в неделя, след това ще бъдат разпределени в базови училища.

"Заедно с колегите от Столична община имаме готовност, ако тестовете дойдат навреме, в понеделник вече да са разпределени в тези базови училища", допълни Кастрева.

Най-важното за тестването на малките ученици да се осигури спокойна среда. Апелът е колкото може повече родители да се включат в процеса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Могат ли да бъдат наказани авторите на фалшиви новини в интернет
Могат ли да бъдат наказани авторите на фалшиви новини в интернет
Столична община започва кампания за събиране на стари автомобилни гуми
Столична община започва кампания за събиране на стари автомобилни гуми