НОВИНИ

По ваш сигнал: Учителка гори маски в час

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:13, 29.10.2021
6564
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

Часове след като ви показахме разказ на ученик, чиято учителка му разказвала, че от ваксините се умира, до редакцията ни стигна още един сигнал - за учителка, която гори маски в час.

Междувременно лекари, които били поканени от Министерството на образованието и науката да разяснят на учители всички важни теми около ковид, споделиха, че редица преподаватели са отправили остри изказвания срещу тях. Наш екип покани учителката, горила маски в час на разговор, за да коментира каква е била целта на занятието. Тя отказа да застане пред камера, но сподели мотивите си по телефона.

"Учителката по предмета "Човек и природа" на дъщеря ми си позволи да гори маска в своя час. Преди това тя обяснила на децата, че носенето на маски нарушава човешките ѝ права и за нея това било равносилно на насилствено налагане на носене на бурка. Бях силно притеснена от тези внушения. На първо място ми беше неприятно сравнението между един религиозен символ и средство, което предпазва здравето на децата. Бях категорично несъгласна, че учителката оспорва родителския ми авторитет, с който аз настоявам дъщеря ми да носи маска като предпазно средство", пише майката до БНТ.

Потърсихме учителката за коментар - какво е провокирало горенето на маската. Ето какво каза:

"Вижте какво, г-жо, аз съм химик. Часът се беше провел в кабинета по химия и това беше демонстрационен опит, за да проверим какви са тези маски. От естествен материал или от изкуствен. Дали е съмнително, дали е редно или не - е ваше лично мнение. И ваша лична гледна точка.

Този урок и предишни години ли се е провеждал с горене на маски?

Разбира се. Винаги сме имали изследване на материали. И ги изследваме по някакъв начин".

Какво достига до децата ни: Учителка плаши, че от ваксините се умира

Вирусологът Радка Аргирова разказва ,че е изненадана от реакциите и въпросите на учители, които получава по време на срещи , организирани от образователното министерство

"Имах въпрос, започнах да отговарям и изведнъж в чата се появяват се появиха изречения като например: „Колко ви плащат да ни поднасяте тези лъжи?“ Аз се направих, че не виждам и не чувам. След малко се появи друго: „Колко време ще ни говорите тези лъжи?“ След малко трето: „Вие знаете ли, че вместо ваксини ни се прави вода?“ Изречения като например колко ви плащат, за да ни поднасяте тези лъжи? Те не дават никакви аргументи, просто твърдо убедено са против всичко, което се говори", казва д-р Аргирова.

Тролове използват снимки на лекари за фалшиви сюжети срещу ваксинацията

Това отново поставя въпроса какво стига до учениците - проверени факти, или мнения - независимо в коя от двете посоки.

"Аз не диктувам в какво да вярва учителката и в какво не, но съм несъгласна тя да подтиква моето и други деца към поведение, което е рисково за тяхното здраве. Мисля, че е недопустимо учебните часове да се превръщат в арена на полемика за ковид мерките", пише още майката до БНТ.

В конкретния случай учителката продължи да настоява, че горенето на маска не е метафора, а експеримент:

И какво показа този експеримент?

Ами няма да говоря повече с вас, довиждане, приятен ден ви желая.

ЗА ФАЛШИВИТЕ НОВИНИ ЗА COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кралица Елизабет Втора излиза в почивка за две седмици
Кралица Елизабет Втора излиза в почивка за две седмици
Ирина Винер отново намеси българския ансамбъл, независимо от успеха на Русия
Ирина Винер отново намеси българския ансамбъл, независимо от успеха на Русия