НОВИНИ

Стефан Янев: Правим всичко възможно да избегнем локдаун

Александър Марков
от Александър Марков
18:09, 29.10.2021
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

Служебното правителство прави всичко възможно, за да избегне локдаун. Това заяви премиерът Стефан Янев, който отговаря на зрителски въпроси във Фейсбук. До средата на следващата седмица ще стане ясно дали е възможно да бъде издаван зелен сертификат на база наличие на антитела. До десет дни децата трябва да се върнат в училище.

Кабинетът се опитва да избегне въвеждането на локдаун засега - частичен или пълен, обяви служебният премиер Стефан Янев.

"Всички усилия, които предприема служебният кабинет, е да не се стигне до локдаун. Това е една крайна мярка, която ние искаме да избегнем целенасочено", заяви Стефан Янев, служебен министър-председател.

По-строгите мерки, въведени преди дни, вече дават резултат според анализа, обяви още Янев.

"Този пик на заболеваемостта може би е в процес на овладяване, достигане на някакво плато. Надявам се в следващите дни това да се потвърди", допълни Стефан Янев.

Утре ще бъдат отворени офертите за доставка на щадящи тестове за учениците.

"След като се види какви са възможностите за бърза доставка и се прецени в какви срокове може да стане тази доставка, предполагам, че следващите 10 дни децата ще могат да се върнат в класните стаи", добави Стефан Янев.

Експертна работна група в Министерството на здравеопазването до дни ще даде яснота дали зелен сертификат може да бъде издаван след изследване за антитела.

"Надявам се до средата на следващата седмица да имат яснота дали може или не може", коментира още служебният премиер.

40% от учителите към момента са ваксинирани, обясни Янев. Работи се в посока увеличаване на броя на интензивните легла в национален план.

"По отношение на леглата за интензивно лечение, независимо, че към момента са достатъчни, включително вчера имахме работно съвещание, търсят се решения и възможности и вероятно в следващите 10 дни ще имаме между 60 и 100 нови легла. Такъв тип оборудване за интензивно лечение", поясни Стефан Янев.

За канадското гражданство на Кирил Петков научил от медиите. А актовете му - като колективни решения на Министерския съвет - ще бъдат защитени, с изключение на индивидуални негови решения, които са атакуеми през ВАС.

"Присъствието на Кирил Петков в първия служебен кабинет, работихме добре, като министър, но с тази уговорка да бъде така добър да спазва Конституцията и законите", каза още служебният премиер Стефан Янев.

За мерките в помощ на бизнеса и хората Янев напомни за пенсионерската добавка от 50 лева, която в последните 3 месеца ще е 120. Над 530 лева месечно получават енергийно бедните.

До края на годината инфлацията се очаква да достигне 4,5%, според Стефан Янев, или съотносима с европейската.

Очакванията са икономиката ни да отбележи ръст тази година от между 3 - 4%, обясни Янев, което би означавало връщане от предкризисните нива.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рафаел Надал излезе на корта срещу 97-годишен рекордьор
Рафаел Надал излезе на корта срещу 97-годишен рекордьор
Неймар се защити след критиките относно формата му
Неймар се защити след критиките относно формата му