НОВИНИ

Откриват сезона в Държавната опера в Стара Загора с "Атила"

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
17:34, 29.10.2021
Чете се за: 02:27 мин.
Още
Слушай новината

Държавната опера в Стара Загора повери откриването на своя сезон на изцяло италиански екип. Режисьорът Енрико Стинкели, художникът Салваторе Русо и диригентът Якопо Сипари представят своята сценична версия на операта "Атила" тази вечер.

Вокално предизвикателна за певците и опияняваща за публиката - така лаконично може да се резюмира операта "Атила". Творбата отразява сблъсъка на две енергии - тази на съзиданието, олицетворено от римската цивилизация и на разрушението, представено в образа на Атила.

Режисьорът Енрико Стинкели има огромен сантимент към тази партитура, защото самият той е роден в Рим и за него това е най-римската опера в музикалната литература.

"Всеки оперен сюжет е доста сложен и не винаги е лесно да се ориентираш в едно старо италианско либрето, но е много лесно да се разбере, че сопраното е влюбено в тенора, но винаги има някой, който е против това. В случая това е басът Атила, белканто, драматични гласове и великолепен сюжет, любовта между Атила и Одабела и мистерията на тази любов, конфликтът между римляни и хуни", заяви режисьорът Енрико Стинкели.

Басът Юлиан Константинов поема отговорността да изпее централната партия и дава аргументи на публиката защо не трябва да пропуска този спектакъл.

"Първо операта "Атила" е една прекрасна опера на ранния Верди, второ хората трябва задължително да ходят на опера, на театрални представления и на всякакви други работи, защото културата е нещо, което прави една нация нация и защото не на последно място е един прекрасен повод да прекарате два часа и половина, наслаждавайки се на творения, които са като най-висше качество от световен мащаб", допълни Юлиан Константинов.

Спектакълът ще е дебют за тенора Ивайло Михайлов в партията на Форесто, а като Одабела публиката ще види Таня Иванова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Неймар се защити след критиките относно формата му
Неймар се защити след критиките относно формата му
Благоевград остана без неврологично отделение
Благоевград остана без неврологично отделение