НОВИНИ

За лотовете от 4 до 9 на АМ "Хемус" няма разрешителни за строеж

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:15, 29.10.2021 (обновена)
Чете се за: 04:55 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Авансово преведени пари, липса на разрешителни за строеж и дори нестартирали отчуждителни процедури бяха посочени като разследвани нарушения при изграждането на магистрала "Хемус".

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков коментира, че има данни за присвояване, тъй като дори авансово са платени пари за озеленяване на магистралата. Регионалният министър Виолета Комитова посочи, че са открити и незаконно построени участъци.

За момента не се твърди да има събрани доказателства за конкретни престъпления, но служебният вицепремиер и вътрешен министър обеща до 10 дни да се представи цялата схема и тогава да стане ясно дали и с колко е ощетено дружеството "Автомагистрали".

Смята се, че строителят на "Хемус" е неизвестен, нерегламентирано са добивани инертни материали и също така против закона е изхвърляна земна маса. По документи строежът на цялото трасе се извършвал активно, а в действителност не се работило.

Икономическа полиция е започнала проверката на изграждането на магистрала "Хемус" по сигнал на Регионалното министерство. Днес от Агенция "Пътна инфраструктура" са иззети два "инхаус" договора, с които строежът е възложен на държавната фирма "Автомагистрали" ЕАД.

"По повод цялостното изграждане на АМ "Хемус" от лот 1 до лот 9 са сключени два инхаус договора. Проверката установи, че от лот 4 до лот 9 няма издадени разрешителни за строеж, не са започнали отчуждителните процедури по цялото трасе. Към фирмите изпълнителки, които са по тези два инхаус договора са преведени авансово едни огромни суми. 4,5 и 6 лот, както казах - няма издадени разрешения за строителство, но за 27-километровата отсечка са преведени 77 милиона авансово, за лот 5 с обща дължина 23 километра са преведени авансово 91 милиона, за лот 6 с дължина 32 километра са преведени авансово 101 милиона", заяви Атанас Илков - заместник-директор на ГДНП.

От АПИ и от "Автомагистрали" са иззети и всички счетоводни документи, с които са извършени плащанията - първо от пътната агенция към държавната компания, а след това и към частните фирми, с които има сключени договори за доставки, услуги и специфични дейности.

"Ролята на НАП в тази операция, макар и по-скоро вторична, е важна, защото целта ни е да проверим дали изтичането на този обществен ресурс не е довело до отклонения от облагане. Или накратко казано - дали всички тези финансови операции не са ощетили фиска", заяви Румен Спецов - изпълнителен директор на НАП.

От НАП ще извършат и пълни данъчни ревизии на всички частни фирми, с които "Автомагистрали" е сключила договори за "Хемус". Ще бъде проверено колко души са назначени на работа в тези фирми и дали за всички редовно се плащат осигурителни вноски. Според служебния регионален министър авансовите плащания са немотивирани.

Разследващите: Огромни суми за АМ "Хемус" са преведени авансово без разрешения за строеж

"През 2020г. не е имало спешна необходимост да се раздадат 1 милиард на фирми при положение, че предишните управляващи са знаели, че нямат разрешение за строеж на отсечките 4, 5, 6, 7, 8, 9 от Хемус", каза Виолета Комитова - служебен министър на регионалното развитие и благоустройството.

"В тази информация се съдържа в момента множество данни за нарушение на закона. Проверката продължава и ние ще я завършим в един най-кратък срок. Защото има едно производство, което проформа е образувано в прокуратурата, в Националната следствена служба и което производство ние подозираме, че както в други случаи то няма да завърши", коментира Бойко Рашков - служебен вицепремиер и министър на вътрешните работи.

В Софийска градска прокуратура е образувано досъдебно производство по одитен доклад на Сметната палата в "Автомагистрали". Разследването е за нанесени значителни щети на дружеството и е възложено на Националната следствена служба.

Бившите управляващи отговориха, че авансовите плащания били подсигурени с банкови гаранции и били направени, за да се гарантира ниска цена за строежа на аутобана.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА отваря изнесен пункт за мача с Локо Пловдив
ЦСКА отваря изнесен пункт за мача с Локо Пловдив
Рафаел Надал излезе на корта срещу 97-годишен рекордьор
Рафаел Надал излезе на корта срещу 97-годишен рекордьор