НОВИНИ

Скандал в Ла Лига: Винисиус стана обект на расистки обиди

винисиус избран лига ноември
bnt avatar logo
от БНТ
08:59, 22.05.2023
Чете се за: 03:12 мин.
Спорт
Слушай новината

Нов грандиозен скандал около звездата на Реал Мадрид Винисиус Жуниор тресе Испания от неделя вечер, когато бразилското крило получи червен картон при гостуването на Валенсия (0:1).

Винисиус беше обиждан расистки на няколко пъти в мача, като в един момент част от публиката зад едната врата запя "Винисиус - ти си една маймуна". В отговор играчът имитира маймунски жестове, а това взриви обстановката.

В добавеното време на мача Винисиус се скара с вратаря на домакините Георги Мамардашвили, който бавеше играта преди изпълнение на корнер за Реал. Настана бутане и блъскане, а току-що влезлият Уго Дуро от домакините издърпа от мелето играча на гостите, но доста грубичко - със задушаваща хватка.

В отговор Вини го удари през лицето, което се оказа достатъчно основание реферът Де Бургос да гледа повторения на ВАР и да го изгони с червен картон.

Стадионът аплодира бурно и се подигра на бразилеца. Накрая бе изкаран от игра, но и край тъчлинията скандалите продължиха. Вини показваше с два пръста и с ясен жест как Валенсия ще потъне в Сегунда, втора лига. А това влуди резервите на домакините и са наложи охраната да го ескортира до тунела.

"Тази лига преди бе лигата на Роналдиньо и Роналдо, а днес е лигата на расистистите", написа още в часовете след мача в социалните мрежи бразилецът. Това е пети скандал с расизъм около него само за този сезон по испанските стадиони, като феновете на противниковите отбори го винят в провокативно поведение. А отговорът им често е откровен расизъм.

"Недопустимо е", коментира треньорът на Реал Карло Анчелоти след мача.

"Много съм ядосан, това което се случи днес е срамно. Целият стадион викаше на Винисиус маймуна и мисля, че Ла Лига има голям проблем с това. Попитах Винисиус дали иска да продължим да играем, а също така му казах, че той не е виновникът в ситуацията, а той е жертвата. А не е правилно жертвата да бъде изгонена да напусне. Реферът ми каза, че е активирал протокол за расистки обиди, но според мен това по никакъв начин не решава ситуацията. Знаех, че нищо няма да се случи", заяви Анчелоти.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Председателят на ЕП осъди посегателството над Дома на Европа в София
Председателят на ЕП осъди посегателството над Дома на Европа в София
Иван Гарелов: Разделението в Гърция вече не е толкова категорично
Иван Гарелов: Разделението в Гърция вече не е толкова категорично