НОВИНИ

Слави Трифонов: "Демократична България" искат постове

слави трифонов демократична българия искат постове
bnt avatar logo
от БНТ
16:57, 01.08.2021
5033
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
Слушай новината

"Демократична България" искат постове, те твърдят, че не искат, но реално искат. Превръщаме ги в по-важни отколкото са, или ще подкрепят това правителство, или не и ще понесат своите последствия. Христо Иванов си слага по-голяма роля, отколкото има всъщност. Това заяви във Фейсбук лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов.

"Той има точно толкова, колкото му е отредил суверенът, определил му е да бъде четвърта политическа сила, не му определил да бъде първа и да решава кой какъв ще бъде. Ако иска да подкрепя, ако иска да не подкрепя. Има ясни условия в момента - първата политическа сила прави правителство на малцинството и г-н Христо Иванов има възможността или да го подкрепи с неговите колеги, или да не го подкрепи", допълни Трифонов.

Христо Иванов: Готови сме да дадем подкрепа за силно реформаторско управление

По думите му оттеглянето на кандидатурата на Николай Василев за премиер не е въпрос на слабост.

"Той има сериозен опит, много е кадърен и морален. Участниците в кабинета трябва да бъдат професионалисти със сериозна подготовка като качества, образование и морал, но има и други хора, които имат качества да поемат тази отговорна роля", подчерта Трифонов.

Според него "всеки един който участва в тази история ще си носи отговорността за действията".

"Чувам глупости напоследък, всякакви критики, а не нещо за съдебната реформа. Излязоха ли факти за Асен Василев и Кирил Петков - излязоха. Те не искаха да редят кабинет и изведнъж Иванов излиза, без предварително да се е обадил, и чете декларация от парламента и казва аз предлагам - тия са Кирил Петков, като какъв ги предлагаш, а ти като какъв се водиш за предлагач, какъв точно стана, излизаш пак на избори, печелиш ги и правиш правителство и тогава предлагаш. Аз му се обадих и казах г-н Иванов искам да направим така, че нещата да бъдат почтени, той не ми се е обаждал", заяви Трифонов.

Според него в момента "всички са срещу всички" и "Има такъв народ" не е симпатичен на никого.

"Мисля, че българите имат нужда от спокойствие. Властта не е самоцел за нас, не е на всяка цена, властта е средство, ние правим това, което сме решили и не се влияем от никого, никой не може да повлияе на едно мое решение, камо ли Христо Иванов. Има ли доказателство, че аз съм предложил Петър Илиев за министър-председател, не, има слухове. Никой не ми е извивал ръце и не съм водил такива разговори, аз продължавам да не се смятам за политик", коментира още Слави Трифонов.

По думите му изборите не са проблем, а са нормален ход на една демократична държава.

"Като не могат да се разберат партиите - отиваме на избори. Явно има някакво неразбирателство, явно съдебната реформа и индексацията на пенсиите не са достатъчен мотив. Явно по-важен мотив е "ние ще имаме ли хора в това правителство". Ето например - Министерството на регионалното развитие е много апетитно, Министерство на финансите - там трябва да е Асен Василев, чакай бе, защо трябва да е Асен Василев, кой каза, че трябва да е Асен Василев", каза Слави Трифонов.

Асен Василев: Три пъти ме каниха "Има такъв народ", сега решиха, че съм проблемен

Според него "човек, когато няма доводи, прави квалификации".

"Повече от 20 години съм бил по телевизията и сега се наслаждавам да не присъствам толкова в публичното пространство. Слухове за мен винаги е имало, по-голямата част са неприятни. Изпитвам невъобразимо облекчение да не се показвам, слуховете за моята смърт са силно преувеличени", каза още Слави Трифонов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест в Израел срещу затягането на COVID мерките
Протест в Израел срещу затягането на COVID мерките
Изгорели къщи и евакуирани села в Пелопонес - няма пострадали българи
Изгорели къщи и евакуирани села в Пелопонес - няма пострадали българи