НОВИНИ

След градушка колкото яйце: Започна огледът на щетите в Нова Загора

В града е обявено бедствено положение

градушка яйце започна огледът щетите нова загора
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Стоян Радев
12:56, 14.06.2024
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Община Нова Загора обяви бедствено положение след снощната буря, придружена с градушка и силен вятър. Днес е неучебен ден за учлищата и детските градини в общината, обяви кметът Галя Захариева.

Снощи от полигона край Старо село са изстреляни 100 противоградни ракети по облачната система, която според специалистите, е нетипична за България и е приличала на торнадо. Височината ѝ е била около 15 километра.

След снощната буря растителността е по земята, на места дървета са оголени. Ледените късове са начупили прозорци, има щети по покриви и сгради. Пострадали са и землищата на 9 села в общината.

"Много тежки материални щети. Счупени прозорци, счупени покриви, счупени керемиди, паднали дървета. От снощи работят аварийните екипи. Снощи до 2.30 успяхме да преодолеем част от сигналите, изпратени до Гражданска защита. Днес продължаваме. Сега тепърва ще обиколим още веднъж града. Има няколко нови сигнали за паднали дървета", казва Галя Захариева – кмет на община Нова Загора.

Днес хората бързаха да направят спешни ремонти, докато времето позволява. Найлоните по счупените прозорци са част от бързите ремонти.

"Изкъртено, прозорци счупени имаме. Всичко в градината е поломено. Какво да кажа? Комшиите са в Германия, гледам - прозорците счупени… Абе - Господова работа, нищо не можем да кажем", казва Димитрина Иванова.

Ледените късове колкото яйце не са пожалили нищо. Много покриви са потрошени, а жилищата плуват във вода. Покривът на възрастния Христо Димитров също е за смяна. От снощи домът му не е обитаем. Живее в старата постройка.

"- И понеже това е изкуствена материя, смля го, вътре тече. Сега вече трябва да тръгна да търся средства да си го оправям.

– Ще търсите ли обезщетение?

– Обезщетение, не знам. При кого трябва да отида?", пита Христо Димитров.

Днес за региона е обявен червен код и има опасност от нови градушки.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В "Майчин дом" спасиха родилка с тежък хроничен дефицит на кръвни клетки
В "Майчин дом" спасиха родилка с тежък хроничен дефицит на кръвни клетки
Код червено: Екстремни жеги се очакват в Кипър - температурите стигат до 46 градуса
Код червено: Екстремни жеги се очакват в Кипър - температурите стигат до 46 градуса