НОВИНИ

След инцидента в Перник: Инспекцията по труда смята, че не са спазени правилата за безопасност

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:43, 28.11.2022
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Четирима работници бяха затрупани в Перник. Двама загинаха. Те са работели при изграждането на новата канализация в града.

Малко след 14.30 часа голямо количество земна маса се свлича в изкоп за канализация в пернишкия квартал "Хумни дол". Под тоновете пръст остават четирима работници. В този момент цялата бригада се опитала да помогне, разказва Красимир, който е сред очевидците.

"Работниците бяха много уплашени. Мъчеха да извадят долу труповете, дойде пожарната и влезна в изкопа и тя", разказа пред БНТ Красимир, който е очевиец.

Двама работници загинаха при изкопни работи в Перник

Двама от мъжете загиват на място от задушаване. Спасителните екипи успяват да извадят другите двама работници, които са откарани в Пернишката болница без сериозни наранявания.

"Единият беше като зашеметен малко. Имаше кръв по лицето, а другият го изнесоха на носилка", казва още Красимир.

По време на срутването работниците са извършвали изкупни работи за направата на канализация. Според първоначалния оглед, направен от Инспекцията по труда, на терен не са спазени правилата за безопасност.

Работниците са били затрупани на дълбочина около четири метра. Според експерти изкопът не е бил укрепен правилно. Проверката е установила, че укрепването е направено в много ниска част на изкопа.

"Обектът е спрян и фирмата ще бъде санкционирана, която е строител на обекта. Санкциите са стандартните глоби от 1500 до 15 000 лева", заяви Любомир Владимиров - директор на Инспекция по труда - Перник.

Кметът на Перник: Разследването ще установи каква е причината за инцидента със загиналите работници

Работниците са служители на частна фирма от Гоце Делчев, а възложител на строително-ремонтните дейности е Община Перник. Загиналите мъже са от село Абланица.

"Не ѝ е първият обект, който изпълнява. Голяма строителна компания, която изпълнява обекти в цяла България. Какво се е случило вече разследването ще покаже", коментира кметът на Перник Станислав Владимиров.

Фирмата от две години участва в изграждането на канализация в миньорския град.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Андреа Банда Банда и танцуващите роботи
Андреа Банда Банда и танцуващите роботи
Левски се разправи в Добруджа 07 и се завърна начело във волейболното първенство при мъжете
Левски се разправи в Добруджа 07 и се завърна начело във волейболното първенство при мъжете