НОВИНИ

Президентът приключи първия етап за съставяне на правителство с "Български възход" (ОБЗОР)

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:45, 28.11.2022
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева
Слушай новината

Президентът приключи с първия етап от процедурата за съставяне на правителство на 57-ия ден от изборите. Днес той се срещна с последната парламентарна група - "Български възход" и следва връчването на първия мандат.

Според Стефан Янев може да бъде излъчено правителство в рамките на настоящия парламент. Той предлага всяка партия да излъчи контактна група за преговори и да бъде изработено коалиционно споразумение и след това да се определят министрите.

Още в началото на срещата президентът Румен Радев отбеляза, че даде време на политическите сили за диалог, за да намерят работещата формула за излъчване на правителство. Според него засега не вижда резултат в тази посока. Румен Радев смята, че промените в Изборния кодекс не са най-важната тема, която вълнува българските граждани. Според лидера на "Български възход" Стефан Янев има надежда за диалог и излъчване на правителство в рамките на този парламент.

От началото на консултациите измина вече месец. Но все още партиите не се отказват от предизборната реторика и не търсят разумен консенсус за съставяне на кабинет, е оценката на президента Радев.

"Вместо да се ангажира със състава на правителство, с проблемите, които пряко касаят българските граждани, да се фокусират върху проектозаконите по Плана за възстановяване и устойчивост, попълването на персоналния състав на органи с изтекъл мандат и други важни проектозакони, парламентът реши да се занимава с Изборния кодекс. Дали това е основният приоритет на обществото ни, както и 4-часовия спор за наименованието на закона, аз дълбоко се съмнявам", заяви президентът Румен Радев.

Стефан Янев смята, че вниманието на политиците трябва да бъде насочено към решаване на проблемите на хората. А това може да стане като се излъчи редовно правителство. Според "Български възход" е нужно политическите сили да постигнат съгласие около принципи и приоритети, което да бъде скрепено с коалиционно споразумение.

"Според мен, за да има такъв тип разговори, е необходимо всяка една от партиите да е в състояние да излъчи контактна група, която да комуникира по съответните приоритети, по съответните политики. Контактна група, която да подготви такъв тип коалиционно споразумение, на базата на което вече на по-късен етап ще се определят и личностите, които да участват в този потенциален кабинет", допълни Стефан Янев, председател на ПГ на "Български възход".

Ако "Български възход" получат третия мандат, ще проведат разговори с всички групи в парламента, като ще започнат от най-малката. Ще търсят диалог на базата на приоритети и конкретни решения, които да бъдат в основата на потенциално коалиционно споразумение.

Стефан Янев след консултациите при президента: Ако имаме покана за диалог от други партии, ще участваме

"Това, което българските граждани очакват от нас, е да предоставим хляб, а не зрелище и мисля, че българската политическа класа е узряла за този разговор и може да се води отговорен диалог с всяка една от партиите затова, защото винаги има време и място да осигурим още зрелища. Сега на дневен ред е хлябът", каза още Стефан Янев.

Единствената червена линия, която поставят - това е българският национален интерес.

По темата работиха: Вера Александрова и Елиана Димитрова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортният директор на Формула 1 подаде оставка
Спортният директор на Формула 1 подаде оставка
Старши комисар Александър Джартов е новият шеф пожарната
Старши комисар Александър Джартов е новият шеф пожарната