НОВИНИ

Какви кодове защитават машинния вот - възможни ли са манипулации?

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:21, 28.11.2022
Чете се за: 04:27 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Прокуратурата се заема с машинното гласуване. Тя се самосезира по повод публикации в медиите, че машинният вот на последните предсрочни парламентарни избори е манипулиран. Проверката е възложена на ДАНС. Тя идва в първия работен ден след скандала между БСП и "Продължаваме Промяната" за кодовете на машините и на фона на политическия раздор да се върне ли и хартиената бюлетина. Раздор, който противопостави бившите коалиционни партньори и който прави невъзможни преговорите за бъдещо правителство.

ПП и БСП в нов сблъсък за машините. Производителят: Шансът да се манипулират е 1 на милиард

IT експертите казват: машините за гласуване имат един основен код - "изпълним". От него се прави софтуера. "Хешкодът" е вид защита на този софтуер. И има множество ключове, но не всеки ги притежава. Така например сега машините са в склада - заключени и ключа за тяхното стартиране държи само ЦИК.

Съдържанието на флашките е криптирано, а резултатът се подписва с електронен подпис с още защити. Затова записването на информация на флашката предварително или смяната с друга - също не е възможно.

Вижте повече във включването на Милена Кирова

Машините имат изпълним код - от него се прави софтуера на машините.

Стефан Митков - IT мениджър в "Сиела Норма": "Има последователност на действията - кой за какво е отговорен, кой какво е проверил, кой къде се е подписал".

Хешкодът е вид защита на софтуера.

"Там се генерираха и едни други ключове, които се намират само и единствено в ЦИК, никой друг ги няма тези ключове. за следващите избори машините могат да бъдат отключени и използвани с друг софтуер единствено и само от ЦИК", коментира Стефан Митков, IT мениджър в "Сиела Норма".

ГЕРБ подозира манипулация на машините за гласуване и настоява за проверка

В IT индустрията технологиите са еднакви - няма за по-бедни или по-богати държави, казват експертите. А всеки опит за манипулация на софтуера би срещнал защита.

"Преодоляването на всяка от тях означава да разполагаш с много различни кодове, ПИН-ове, ключове и т.н. Да кажем някой разполага с изходния код, с изпълнимия код, това нищо няма да му помогне. Дори разполагането с ключа, който в последния момент ЦИК генерира. И това пак няма да е достатъчно ако не разполагаш с всички машини за много, много дълго време. Машините лично за мен са сигурно средство за гласуване. Машината не може да бъде манипулирана в деня на изборите. Вече друг е въпроса за процеса на избора дали може, дали не може", заяви Веселин Тодоров - изпълнителен директор на "Сиела Норма".

Флашките също не може да бъдат пипани.

Кодовете на машините скараха ПП и БСП, Петков ще заведе дело срещу Свиленски

"Да пипа съдържанието на флашките, нищо няма да получи, защото съдържанието и файловете на флашките са криптирани. Резултатния файл е подписан и то с цифров подпис. Тоест вие не можете от предния ден или от някакъв период преди края на изборния ден да запишете някакъв резултатен файл, който да се обработи", разясни Стефан Митков - IT мениджър в "Сиела Норма".

А надписът "дневникът е подправен" е показал, че флашката дава дефект. Защитата на машината е сработила и са се изписали думите, който още са повод за дискусия.

По темата работят: Милена Кирова, Иво Никодимов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обрат! Бензема може и да играе на Световното първенство
Обрат! Бензема може и да играе на Световното първенство
Основната версия за жестокото убийство в Пловдивско е ревност
Основната версия за жестокото убийство в Пловдивско е ревност