НОВИНИ

ПП и БСП в нов сблъсък за машините. Производителят: Шансът да се манипулират е 1 на милиард (Обзор)

Александър Марков
от Александър Марков
20:24, 27.11.2022
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
Слушай новината

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков е предложил одитиране на кодовете за машините, за да са сигурни БСП в устройствата. Това заяви бившият премиер пред БНТ.

От БСП обвиниха Петков, че им е предложил кодовете от машините в замяна да оттеглят проектозакона за връщане на хартиената бюлетина. Корнелия Нинова отговори, че много добре са чули какво е казал Петков в залата и че последните избори са били фалшифицирани.

От фирмата-доставчик на машините обясниха пред "По света и у нас", че кодовете са няколко и че шансът някой да фалшифицира изборите е едно на милиард.

Кирил Петков пред БНТ: "Продължаваме Промяната" е готова да инициира проверки на кода за машините

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков обясни, че е предложил на БСП достъп до изходния код на машините, който ЦИК така или иначе предоставя на регистрираните за изборите партии, за да се уверят в изправността им. Предлага одит на машините, за да не бъде върната хартиената бюлетина, което е червена линия за тях.

"Кодът може да се предостави от ЦИК на всяка партия. Така че никой не трябва да дава нищо, те официално могат да си го поискат. Вчера слушах и на г-н Борисов комедийното шоу и той каза, че имал съм някаква флашка в джоба и искал да я продаде. Истината е, че ако имаше такава магическа флашка, едва ли ГЕРБ щяха да са първа политическа сила с 25%", коментира Кирил Петков.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отговори, че според БСП изборите са манипулирани и очаква прокуратурата да се самосезира. Много добре са чули какво е казал Петков за кодовете.

"Не мога да тълкувам какво е искал да каже г-н Кирил Петков, но аз съм свидетел на този разговор, в който той дойде и каза: "Оттеглете закона и ще ви предоставим и на вас кодовете". В залата в Народното събрание дойде пред нас и го заяви", заяви Нинова.

Пред БНТ фирмата доставчик обясни, че машините имат няколко кода: изходен, хеш, ПИН и други. "Кодът" за машините всъщност са няколко кода, представляващи на практика степени за сигурност. Най-известният е може би т.нар. "хеш код", присъстващ на всяка бележка и на всяка машина и гарантиращ, че гласуваме с едни и същи машини с еднакъв софтуер в деня на вота.

Кодовете са това, което реално работи в машините по време на изборите, по време на отчитането на резултатите, при стартиране, проверки...

"Един процент е вероятността да откраднеш и злоупотребиш с някой от тези кодове. Когато те са 5, 1 на 1 млрд., или по-малко, е вероятността да злоупотребиш с изборите в България", Веселин Тодоров, изпълнителен директор на "Сиела норма".

Кирил Петков заяви, че БСП трябва да реши дали ще остане с партиите на статуквото - ГЕРБ и ДПС, или ще направи крачка напред.

"БСП, ако реши, че ще въведе допълнителни одити на кодовете, ще направи техническо обезпечение, за да са сигурни, ние ще ги подкрепим изцяло. Но ако просто настояват за хартиената бюлетина, независимо от какво, това е огромна червена линия за нас".

А Корнелия Нинова отговори, че няма да оттеглят промените в Изборния кодекс.

"Явно не са си взели поуката колегите от "Продължаваме промяната". Те поставят като ултиматум и условие за разговор и правителство оттеглянето на Изборния кодекс от страна на БСП. БСП няма да оттеглим кодекса".

ПП няма да подкрепят първия мандат. БСП - също. На този етап изглежда, че е невъзможно да бъде намерен консенсус между двете партии и за втория мандат.

Репортери: Александър Марков, Деница Торньова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хърватия - Канада 4:1
Хърватия - Канада 4:1
Поредно убийство на жена разтърси Пловдивско, задържан е бившият ѝ съпруг
Поредно убийство на жена разтърси Пловдивско, задържан е бившият ѝ съпруг