НОВИНИ

Протести в София и Варна срещу екстрадицията на украинец, издирван от Беларус

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
19:33, 27.11.2022
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Във Варна и в София граждани излязоха на протест в защита на украинския гражданин Дмитрий Трофимчук, който българските гранични власти задържаха, тъй като е обявен за издирване от Беларус.

Дмитрий, който в момента е в ареста в Русе, е от Харков, баща на три деца. Целта на влизането му в България била да стигне до Турция, където да заживее със семейството си. През последните месеци той и жена му са помагали като доброволци на жителите в района на Харков.

Според искането за задържане на Беларус, Дмитрий е участвал в схема за измами с лични и банкови данни на чужди граждани. Според него и съпругата му обаче делото е скалъпено, а доказателствата са манипулирани.

Опозиционната организация "За свободна Русия" организира протести в страната срещу евентуалната екстрадиция на Трофивчук. Заявяват, че връщането му в Беларус не би гарантирало справедлив съдебен процес и поискаха страната ни в никакъв случай да не допуска екстрадицията му.

"Той е украински гражданин и срещу него не е имало обвинение. В Беларус казват, че му е повдигнато обвинение през 2015 г. Но от 2015-та до този момент - нищо такова не е имало. Той е доброволец, помагал е на украинци. Пътувал е много из цяла Европа със семейството си и не е имал никакви проблеми. Единствено българските власти го задържаха заради това, че е обявен за издирване от Интерпол. Никоя друга държава не го задържа. Сега той е в ареста в Русе. Има три деца, жена му има тежко заболяване. Но дори и да имаше за какво да бъде обвинен - неговите права изобщо няма да са гарантирани в Беларус", казва Евгений Чупов.

"Чакаме решението на съда и се надяваме да го освободят като всеки други украинец, руснак, беларусец, който е застрашен от диктата в Русия и Беларус. Затова съм тук с руската общност в България. Опитваме се да защитаваме хората, които са попаднали в такава ситуация", казва Алекс Стоцки.

Руснак, живеещ във Варна, е заплашен от екстрадиция. Според семейството - заради гражданската му позиция

Подобен беше случаят и с ареста на руснака Алексей Алчин. Тогава съдът във Варна взе решение, което удовлетвори искането на хората, които и тогава излязоха да го защитят. Варненският съд отказа да върне Алчин в Москва с мотиче Русия не може да гарантира справедлив процес и не може да даде гаранции за живота и здравето му, тъй като той активно се противопоставя на войната.

Вижте още във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берое настоя за санкции срещу Миньор Перник след фенските спречквания в мача за Купата
Берое настоя за санкции срещу Миньор Перник след фенските спречквания в мача за Купата
Министър Весела Лечева ще участва в Съвета по образование, младеж, култура и спорт в Брюксел
Министър Весела Лечева ще участва в Съвета по образование, младеж, култура и спорт в Брюксел