НОВИНИ

Пазарът на имотите: Бум на двустайните жилища

bnt avatar logo
от БНТ
14:36, 27.11.2022 (обновена)
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Бум на двустайните жилища при новото строителство. Според статистиката повече от половината нови апартаменти във Варна са двустайни, следвани от тристайните, а най-нисък е делът на тези с шест и повече стаи.

Антон и Сълзица са на поредния оглед на жилище. Имат изисквания бъдещият им дом да е близо до морската градина във Варна, да има изглед към морето и задължително да е ново строителство.

"Ново строителство, защото искаме да си го обзаведем по наш си начин и стил. Търсим двустайно жилище", обяснява Антон Дончев.

"Предпочитам просторна дневна, за да може да се обособи кухненски кът, в който да има достатъчно място. За мен това е много важно и изложението", допълни Сълзица Янева.

Апартаментът, който разглеждат, е двустаен и, ако младото семейство го хареса, ще трябва да плати малко над 100 000 евро.

"Цените са такива, каквито са в момента на пазара и ние се съобразяваме с тези цени. Решили сме да вземем кредит за жилище", разказва мъжът.

В момента пазарът на имотите е в ситуация, която експертите наричат "пазар на продавача". Тоест за едно жилище има няколко купувачи, които са склонни да платят цената. Това поддържа високи цените на имотите.

"Очакванията ни са в следващите 6 месеца да има леко задържане на ситуацията и да навлезем в така нареченото "плато", в което да се изравнят продавачите и купувачите и да имаме възможност от страна на купувачите за по-добри сделки", поясни брокерът Владислав Манов.

След годините на пандемия брокерите отчитат ръст на продадените жилища с цел инвестиция.

"Ако става въпрос за живеене се търси имот с две и три спални, а ако става въпрос за инвестиция, най-търсеният апартамент си остава двустайният апартамент, защото е най-ликвиден. Тоест, когато решиш можеш най-бързо да го продадеш", обясни Владислав Манов.

По данни на статистиката през третото тримесечие на годината броят на новопостроените жилищни сгради е с 13% по-голям в сравнение със същия период на миналата година. Очакванията на експертите са тази тенденция да се запази и през следващата година.

Автор: Нивелина Няголова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кърваво убийство във Врачанско, задържан е заподозрян
Кърваво убийство във Врачанско, задържан е заподозрян
Минимален успех класира Локомотив Пловдив на 1/8-финалите за Купата на България
Минимален успех класира Локомотив Пловдив на 1/8-финалите за Купата на България