Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Разрушено светилище при строеж на кладенци

bnt avatar logo
от БНТ
12:46, 27.11.2022
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Селищната могила край асеновградското село Долнослав е била разрушена при изграждането на нови кладенци за питейна вода. Тя е един от най-значимите паметници по нашите земи от праисторията. Проучвана е през 80-те години на миналия век и е паметник от национално значение.

Проверка показва, че има закононарушения, защото проектът не е съгласуван с Министерството на културата и институциите не са уведомени за започване на строителните работи.

Преди два месеца в непосредствена близост до енеолитното светилище багери започват да правят каптажи за нови кладенци с питейна вода, които се очаква да разрешат дългогодишните проблеми на близките села с безводието. Разкопаната могила е от късната каменно-медна епоха, а в нейната основа има селище от края на седмото - началото на шестото хилядолетие преди Христа.

"Има законови процедури, когато се върши нещо да се покани археолог. Доколкото ми е известно това не е направено, има закононарушение", твърди жителят на село Червен Атанас Илиев.

Археологът Росица Миткова е сигнализирала от местни жители, че могилата се разкопава.

"Категорично е нарушена периферията на могилата, личат в профилите културните напластявания, които са изринати с багер. Селищната могила е известна, тя е регистрирана в археологическата карта на България и при това там има охранителен режим. Според него над 30 сантиметра няма право никой да копае и да нарушава целостта на почвата", заяви Росица Миткова.

Според кметовете на селата Долнослав и Червен терените до могилата са били частна собственост, а община Асеновград ги е изкупила. Направени са и проучвания от страна на ВиК, които са посочили конкретно място за новите каптажи за питейна вода.

"Аз въобще не съм бил в течение, че нещо е имало тук. Това са частни имоти, ако е имало защо археолозите не са ги заградили", обясни кметът на село Червен Атанас Игнатов.

"Тук трябва да се уточни точно къде е границата. Според нас могилата е встрани", отбеляза кметът на село Долнослав Георги Ковачев.

След подадения сигнал от археолозите до Министерството на културата регионалният инспекторат на НИНКН вече проверява случая. Проверката трябва да установи и отговорните лица, които са нарушили Закона за културното наследство.

Автор: Мариела Хубинова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима нападнаха с ножове мъж в центъра на Бургас (СНИМКИ)
Трима нападнаха с ножове мъж в центъра на Бургас (СНИМКИ)
Карлос Валдерама: Испания е най-добрият отбор на Световното първенство
Карлос Валдерама: Испания е най-добрият отбор на Световното първенство