Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

След изборите: Община Стамболийски е пред финансов колапс

Има ли саботаж в общината?

bnt avatar logo
от БНТ
21:52, 21.11.2023
Чете се за: 04:32 мин.
У нас
Слушай новината

Община Стамболийски е във финансов колапс и ще иска заем от един милион лева от държавата. Това обяви новоизбраният кмет Петър Неделев, който в първия си работен ден заварил общината празна, а финансите - на нула.

Причината - след втория тур на местните избори 56-има служители са били освободени от старото ръководство на общината, като са им изплатени по шест брутни работни заплати. Бившият кмет Георги Мараджиев, който е координатор на ГЕРБ за Пловдив-област заяви, че не саботира новата власт.

След два мандата като кмет на Стамболийски, Георги Мараджиев изгуби балотажа срещу Петър Неделев от местната коалиция "Алтернатива за гражданите". Когато новият кмет влязъл в общината, се озовал в почти празна сграда и разбрал, че голяма част от служителите са освободени.

"По член 331 от Кодекса на труда, който по предложение на работодателя се споразумява да напусне. Общо 56 човека, по шест брутни заплати, това е приблизително около половин милион", каза Петър Неделев - кмет на община Стамболийски.

18 служители от общинското предприятие "Благоустройство и комунално стопанство" и 38 от администрацията са освободени само два дни след балотажа от временно изпълняващия длъжността кмет Теодора Денева, която е от екипа на Георги Мараджиев. Това е затруднило ежедневните дейности в Стамболийски. Отново около втория тур на изборите Денева е изплатила средства и по теглен от общината кредит.

"Три милиона и 200 хиляди лева за изплатени разни фактури, документация, която сега обследваме", каза кметът Петър Неделев.

Новият председател на Общинския съвет Константин Смиленов също е констатирал липси.

"Аз заварих компютри, които са без операционна система. При пускането им просто светваше черен екран. И в общината има компютри, от които са изтрити информационни масиви", каза Константин Смиленов – председател на Общински съвет - Стамболийски.

Теодора Денева не беше открита за коментар. Бившият кмет Георги Мараджиев заяви, че всеки идва и си тръгва с екипа си и върху хората не е оказван натиск да напускат.

БНТ: Спазен ли е кодексът на труда?

Георги Мараджиев: Спазен е.

БНТ: Изтривана ли е документация от компютри?

Георги Мараджиев: Цялата документация, която има е налична и тя е в Община Стамболийски. Изтриването на компютри и тем подобни глупости си ги измисля новото ръководство.

Новото ръководство се сблъсква с проблеми и в общинското комунално предприятие.

"Тук не е имало абсолютно никаква отчетност, нищо. Има разходи само, къде са отивали материали, части, никой не знае", каза Симеон Димитров - директор на "БКС"- община Стамболийски.

Според кмета Петър Неделев случилото се в общината е саботаж. Според Георги Мараджиев обаче общината не е на червено.

"В момента те имат на разположение близо 600 000 лева, които са от кредитите на общината, да ги използват, имат Общински съвет, да решат за какво им са необходими", каза Мараджиев.

Областният управител на Пловдив е посъветвал кмета на Стамболийски да поиска помощ от финансовото министерство.

От юни срещу бившия кмет на Стамболийски Георги Мараджиев има повдигнато обвинение за длъжностно престъпление, свързано с обществени поръчки. Разследването трябва да приключи до януари, но самият той заяви, че е е спокоен, защото няма нарушения.

Репортер: Галена Паскова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще гледаме Меси срещу Роналдо отново през 2024-а година?
Ще гледаме Меси срещу Роналдо отново през 2024-а година?
Дея спорт отстъпи на Сен Назер в първия дуел от 1/16-финалите за Купата на претендентите
Дея спорт отстъпи на Сен Назер в първия дуел от 1/16-финалите за Купата на претендентите