НОВИНИ

Поисканата оставка: Вътрешният министър и Кирил Петков с поредна размяна на реплики (ОБЗОР)

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:14, 21.11.2023
Чете се за: 07:22 мин.
У нас
Слушай новината

Продължава размяната на реплики между съпредседателя на ПП Кирил Петков и вътрешния министър относно това имало ли е опит за политическа намеса в работата на Калин Стоянов.

Вътрешният министър повтори позицията си, че не толерира насилието и от двете страни - протестиращи и полицаи. И отново защити своите служители, работили съвестно. Премиерът, който вчера беше готов да хвърли оставка, ако вътрешният министър не припознае като насилие случилото се на протеста, днес заяви, че вътрешния министър е тръгнал в правилната посока.

Калин Стоянов атакува Кирил Петков за опитите му за политическа намеса в МВР. Петков отвърна, че не е виждал вътрешния министър от август и че Стоянов си говори с други политически лидери.

Вътрешният министър заяви за трети път в рамките на 5 дни:

"Не толерирам и не приемам никакви форми на насилие, както върху мирни граждани, така и върху полицаи. Аз съм на 100% с премиера Денков за обстоен анализ на отделните случаи на насилие по време на протеста срещу БФС и съм го заявил още в самото начало".

Всеки, допуснал насилие, ще бъде разследван и ще понесе отговорност, заяви още министърът. След като вчера даде заявка да подаде оставка, ако вътрешният министър не припознае случилото се на протеста като насилие, днес премиерът Денков заяви, че проверките трябва да продължат.

"Ако министърът продължаваше да си затворя очите и да замазва тези проблеми, тогава щях да си тръгна. Той в момента тръгна в правилната посока. Надявам се да извърви този път до край".

Калин Стоянов не е съгласен работата на министерството да бъде поставена под общ знаменател заради единични случаи на превишаване на правомощията и поздрави съвестните служители на МВР.

"Перфектно се справихте. За по-малко от два часа успяхте да овладеете тази брутална и невиждана вандалска агресия, която завладя голяма част от тълпата и се изсипа върху вас. Бяхте обиждани, плюти, провокирани по всякакъв начин, удряни с камъни, бомбички хвърчаха върху вас. Благодаря ви, че не допуснахте центърът на София да се превърне в истински погром и най-вече, че предотвратихте да има човешки жертви", каза министърът.

По повод твърденията за оказван върху него политически натиск, вътрешният министър се обърна към премиера:

"Благодаря на премиера, който във вчерашния ден потвърди, че лидер на политическа партия е правил опити да кадрува в МВР, но аз не съм го допуснал. Смятам, че е недопустимо някой да се меси политически в работата на МВР, както направи господин Кирил Петков. Не приемам да се издават присъди от телевизионни студиа и социални мрежи".

Съпредседателят на ПП Кирил Петков му опонира:

"Аз мисля, че не може да се говори за какъвто и да е натиск. Този министър след август не е имал с мен нито един разговор, но явно продължава да води добри разговори с другите лидери".

БНТ: А тогава разговорът е бил за кадрови назначения в МВР, вие посочвали ли сте кой да бъде назначен?

Кирил Петков: Никога този министър не е чувал име от мен. Това, което се учудих е, че 17 шефове на областни дирекции на МВР бяха сменени точно по време на почивката на Народното събрание. Никой от нашата група нямаше никаква идея за това.

Днес от ПП-ДБ са внесли предложение за създаване на анкетна комисия в парламента заради полицейското насилие.

"Сега ще изслушаме абсолютно всички, които можем по случая, за да формираме краен доклад, който ще бъде предоставен на премиера и той ще вземе финалното решение", посочи Кирил Петков.

Така съдбата на вътрешния министър вече е в ръцете на премиера. А вицепремиерът обясни как са били взимани решенията за състава на Министерския съвет.

"В рамките на преговорите за това правителство политическият представител на ГЕРБ съм аз. Оттам нататък това, което за мен е важно, е да си припомним, че разговорите бяха водени между мен и акад. Денков, защото правителството е "Денков-Габриел". Всеки един министър, който е намерил мястото си в това правителство, е одобрен от двамата".

Като нещо нечувано и невиждано в новата ни политическа история - така от БСП определиха случващото се между Кирил Петков и вътрешния министър.

"Партията, която държи мандата на правителството, иска оставката на министър от това правителство и той казва: "Не, няма да я дам, защото другата част от сглобката стои зад него и не дава оставката. Това е дъното във всякакво отношение в политиката. Утре има прекрасна възможност да се сложи край на тази мъка, мъка за тях и катастрофа за държавата и за българския народ - вот на недоверие", коментира Корнелия Нинова.

Във фейсбук председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова обяви, че още утре свиква комисията по вътрешна сигурност и обществен ред за изслушване на министъра и останалите ръководители в МВР:

От ДПС вече заявиха пълна подкрепа за МВР и допълниха, че полицаите са постъпили достойно и са защитили гражданите на София. А от "Възраждане" разпространиха позиция, в която се казва, че проблемът е генерален и цялото правителство трябва да подаде оставка.

Снимки: БГНЕС, БНТ, БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петър Арнаудов: Имаме страшно силно поколение от шахматистки
Петър Арнаудов: Имаме страшно силно поколение от шахматистки
Преди изборите: Вълнуват ли се нидерландците от разширяването на Шенген?
Преди изборите: Вълнуват ли се нидерландците от разширяването на Шенген?