НОВИНИ

След месеци без медицинска помощ: Слатино отново разчита на грижите на медицинска сестра

bnt avatar logo
от БНТ
08:43, 16.04.2022
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

След повече от половин година без никаква лекарска помощ, в бобошевското село Слатино отново могат да разчитат на медицинска сестра. Въпреки че е в пенсионна възраст и работи на няколко места, тя ще посещава хората два пъти седмично.

В село Слатино живеят предимно възрастни хора. Преди 6 месеца медицинската сестра, която се грижела за повечето от тях починала, а на местните жители се наложило дори за поставяне на инжекции или смяна на превръзка, да търсят помощ в съдените градове Бобошево и Дупница.

"Справяха са доста трудно. Скоро имахме такъв случай. Помолиха ме хората да съдействам с жена, която да направи инжекция. Не можехме да намерим в селото, хората трябваше да си доведат жена от Дупница", разказва Екатерина Андонова, кмет на село Слатино.

"Моята лична лекарка е в Дупница, с една позната тука я помолих, та с нея ходихме, поне да ми помага да се качвам, да слизам от автобуса и така. Не е удобно, просто не е удобно без медицинско лице", допълва Христина Чучукова.

Като призвание, от което не може да се откаже - така описва професията си медицинската сестра Мария Евтимова. Въпреки че повече от 10 години е пенсионер, тя продължава да се грижи за хората от няколко малки населени места в община Бобошево.

"Измерваме кръвно налягане, правим манипулации, инжекции и това е. Това е до обяд. Нямаме медицински сестри, всички сме пенсионери в Бобошево", казва Мария Евтимова, медицинска сестра.

А хората в село Слатино вече са доволни, че ще има къде да потърсят помощ, както за медицински манипулации, така и за закупуване на лекарства.

"Даже, ако имам някакво лекарство без рецепта, вместо да идем на Бобошево, ето жената ще ме обслужи. Ще ни е от полза, 100 процента", доволна е Радка Теодосиева.

Медицинският кабинет в Слатино все още не е оборудван. От общината в Бобошево обещават до дни да подсигурят консумативи и материали, необходими за предоставянето на неотложна помощ.

Станислава Христова/Методи Стоилков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мини концерт на пиано от най-високата жп гара в Европа
Мини концерт на пиано от най-високата жп гара в Европа
Хиляди участваха в проруски протест в Белград
Хиляди участваха в проруски протест в Белград