НОВИНИ

Българският клас на Олена от Украйна

bnt avatar logo
от БНТ
22:48, 15.04.2022
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Мнозина от Нови Искър вече познават Людмила и дъщеря ѝ Олена - две бежанки, избягали от войната в Украйна, намерили спасение на улица "Светлина". Сега малката Аля, както наричат на галено Олена, отива на училище.

Часът по математика е любимият на Олена. Нейната учителка Ангелина Филипова ѝ помага. Украинското момиче се учи да бъде сред нови хора.

"Тя е добричка, не е конфликтна, притеснителна. Вижда се, че преживява доста от нещата и не ги споделя. Дори да я питаш – вижда се, че е преживяло това дете доста", разказва Ангелина Филипова.

Срещнахме Аля и майка ѝ преди месец. Тогава бяха отчаяни и уморени. Нямаха връзка с бащата на Аля. В момента той продължава да е част от териториалната отбрана на родния им град Житомир. Връзката с него е трудна. Липсват си. Людмила се тревожи за роднините си.

"Сега нямам връзка с майка ми, защото тя живее в район, в който мобилната връзка е много лоша. Мъжът ми е на пост близо до Житомир и от време на време имаме връзка с него. Роднините ни са живи и здрави, но съседното село е обстрелвано. Има много загинали хора", сподели тя.

171-о основно училище "Стоил Попов" е едно от първите училища в България, приело украински бежанец. Ангелина Филипова разказва, че децата са посрещнали много топло осемгодишната Олена.

"Посрещнахме я. Някои деца ѝ подариха букети, картички", разказва Елеонора Маджaрска.

"Много вълнуващо, всички започнаха да ѝ помагат, понеже тя не разбира много български език", добавя Християн Петров.

Даниела Деянова учи Аля на български. Заедно се опитват да преодолеят езиковата бариера. Така се опознават все по-добре.

"Аз лично я приех с голямо желание, защото на първо място съм майка, след това и учител и смятам, че трябва да протегнем ръка на такива семейства, които са оставили дом и родина, и трябва да свикват с живота в друга държава, далече от своя дом", каза учителката.

Вижте повече в репортажа на Анита Миланова

Гледайте още от "Панорама"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изложба събира рисунки на Атанас Яранов и скулптури на Вежди Рашидов
Изложба събира рисунки на Атанас Яранов и скулптури на Вежди Рашидов
САЩ подкрепят твърдението, че крайцерът "Москва" е поразен от украински ракети
САЩ подкрепят твърдението, че крайцерът "Москва" е поразен от украински ракети