НОВИНИ

Христо Иванов: Избори сега биха тласнали страната в неочаквана посока

Калина Попова
от Калина Попова
21:43, 15.04.2022
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

"Опитваме се последователно да бъдем най-спокойният партньор в управляващата коалиция, тъй като "Демократична България" е коалиционен формат, който носи много горчиви изводи и уроци и знаем колко е трудно". Така председателят на ДБ Христо Иванов коментира в "Панорама" напрежението в управляващата коалиция.

Той потвърди, че "Демократична България" и "Продължаваме промяната" са най-близки като ценностни нагласи, но това не значи, че дружат срещу другите две партии. Подчерта обаче, че ДБ има непреодолими идеологически различия с БСП, а с ИТН - "трудна предистория".

"Ако ние тласнем страната към избори сега, те няма да са просто четвъртите за 12 месеца, а избори в момент, в който големи части от българското общество са под влияние от силни емоции на страх. Русия продължава да има силни инструменти на пропагандно въздействие в България. В рамките на една предизборна борба те могат да тласнат страната в посока, която е напълно неочаквана", заяви той.

Иванов подчерта, че управлението не иска да слага собствени хора в прокуратурата, но без смяна на главния прокурор не може да се говори за системна реформа в държавното обвинение.

"За ситуацията с пътното строителство - проблемът е, че не можем да имаме доверие на българското правосъдие, че там, където наистина има нещо нередно, то ще го е изчистило и няма нужда да се произнасят политически присъди и оценки", каза Христо Иванов.

На въпрос дали "Демократична България" ще се бори докрай за изпращането на оръжие в Украйна и дали това ще постави под въпрос съществуването на коалицията, Иванов отговори:

"Част от нашия прозападен електорат очаква да кажем, че това е нашата червена линия и ако не стане това, ние напускаме. Ако искахме да действаме популистки, щяхме да направим именно това."

БСП: Готови сме да ревизираме участието ни в правителството

Ще продължим да настояваме парламентът да се произнесе по тази тема и да даде мандат на правителството, който да отговоря на нуждата на нашите украински приятели, но и на българския народ, добави председателят на ДБ.

"България вече няма намерение да дава пари за руски МиГ-ове. Очакваме в актуализацията на бюджета много ясно да се види амбициозна програма по превъоръжаване на българската армия, защото това е изключително необходимо", заяви Иванов.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Панорама"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Интер се върна на върха в Серия А след успех над Специя
Интер се върна на върха в Серия А след успех над Специя
Николай Нанков, ГЕРБ: Ако ние бяхме номинирали председател на АПИ, той щеше да поеме отговорност
Николай Нанков, ГЕРБ: Ако ние бяхме номинирали председател на АПИ, той щеше да поеме отговорност