НОВИНИ

Министър Караджов: Има криза в управлявящата коалиция, тя не е в състояние да взима решения

Искаме Народното събрание да даде възможност на АПИ да си върши работата, коментира Караджов

Калина Попова
от Калина Попова
21:11, 15.04.2022
5920
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

"Гражданите, които пътуват по българските пътища, губят от това че има неразбирателство в коалицията. Има криза на управляващата коалиция, тя не е в състояние да взима решения." Това заяви регионалният министър Гроздан Караджов в "Панорама".

По думите му проблемът не е в парите за пътищата, а в това да се позволи на Агенция "Пътна инфраструктура" да си върши работата.

"По стечение на исторически обстоятелства АПИ е в един капан, това е една правна несигурност. Не е ясно дали ако не разпишат нови възлагания, ръководителите ѝ няма да влязат в затвора. Или по-скоро има много голяма вероятност това да стане така", коментира Караджов.

По молба на министър ИТН са внесли в парламента ново проекторешение, в което са изчистени пари, плащания и всякакви усложняващи обстоятелства.

"Искаме просто Народното събрание да даде възможност на АПИ да си върши работата, иначе хората питат къде е държавата, защо не кърпи дупките, защо не си асфалтира пътищата", подчерта Караджов.

Браншова камара "Пътища" ще възобнови протестите следващата седмица

Неизплатените пари на пътните строители са по договори, които са сключени за 711 млн. лв., а възлаганията по тях надхвърлят 3,3 млрд. лева, уточни Караджов. Добави, че договорите са абсолютно законни, тъй като за тях е проведена открита състезателна процедура по Закона за обществени поръчки, а след това дори са обжалвани пред съда.

Караджов коментира, че е наследник на "юридически капан":

"Не съм говорил срещу тези договори като незаконни. Проблемът идва от доклада на работната група, която през 2021 г. е назначил служебният премиер Янев. В този доклад се прави предположението, че има недействителност в тези договори заради надхвърления обем. Ето защо моята вина е дотолкова, доколкото съм наследник на един юридически капан. Аз трябва да го отворя, да извадя здравото и да продължим да ремонтираме, без той да хлопне и да затисне някой от екипа ми в лошата ситуация да бъде обвиняем", заяви той.

Според Гроздан Караджов ако другата седмица Народното събрание не стигне до решение за парите за пътищата, хората ще излязат на улиците.

Президентът обсъди проблемите в пътния сектор с министър Гроздан Караджов

Министърът коментира и отказа на ИТН да оттегли кандидатурата на Любомир Каримански за БНБ.

"Не участвам във взимането на политическите решения. Това, което виждам отстрани е, че ИТН са биткаджии и когато вземат едно решение, вървят докрай. Може би това не винаги върши работа, може би понякога по-тихи преговори са по-ефективни. Честно да ви кажа, аз от студент съм бунтар и повече ми харесва този стил - в който пазиш хората си и отстояваш идеята си".

Караджов не смята, че пътищата са темата, която ще "бутне" коалицията.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Панорама"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ден на отворените врати в Народното събрание утре
Ден на отворените врати в Народното събрание утре
Топло за сезона и утре
Топло за сезона и утре