НОВИНИ

Днес изтича срокът за украинските граждани да получат статут за временна закрила без подаване на документи

bnt avatar logo
от БНТ
20:00, 15.04.2022
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Днес изтече срокът, в който украинските граждани, пристигнали у нас, получават статут за временна закрила без подаване на документи. След полунощ, ако бежанците не са регистрирани, а са настанени в хотели, за тях няма да бъде получена обещаната помощ от 40 лв. на човек.

Ще бъдат ли принудени да напуснат хотелите украинците без документи и каква е ситуацията по северната ни граница, където също могат да получат регистрация - провериха нашите екипи от Бургас, Русе и Варна.

Срокът за регистрация 15 април притеснява повече хотелиерите, настанили бежанци, отколкото самите украинци.

"Ако няма регистрация за временна закрила до днес, всъщност хотелът, който го е настанил, няма да има възможност да получи държавната субсидия за настаняването за нощувките за месец април", заяви Христо Караилиев, мениджър на хотел в Слънчев бряг.

В този хотел в Слънчев бряг има настанени над 2400 бежанци. Почти всички са регистрирани, но има и изключения, като казусът на Бисерка Цвяткова – бесарабска българка с двойно гражданство, заради което не ѝ позволява да получи статут на временна закрила. Въпреки това тя няма да бъде изгонена от хотела.

"Администрацията ще ми съдейства да започна някаква работа, за да имам доход, защото никаква помощ не ми се полага", заяви Бисерка Цвяткова.

"В случай, че ѝ се откаже регистрация за временна закрила, нощувките ще си останат за наша сметка", заяви Христо Караилиев, мениджър на хотел в Слънчев бряг.

И въпреки че голяма част от бежанците в курорта са регистрирани, хотелиери не могат да покрият разходите си за тях.

"Помощ все още нямаме от държавата, както и не знаем кога ще я получим. Проблемът обаче е, че дойдоха сметките за ток", каза Елена Андонова, хотелиер.

Проблем се оказва и предстоящия летен сезон, тъй като се очаква хотелите, в които има бежанци, да се напълнят с туристи.

"Държавата трябва да се погрижи за собствените си бази. Почивни станции, държавни, има достатъчно, да ги отворят, за да могат тези граждани, настанени временно, да бъдат настанени там", заяви Елена Иванова, член на Съюза на собствениците в Слънчев бряг.

Слух сред украинците, че България ще приема бежанци до 15 април, доведе до наплив от автобуси и коли на границата край Дуранкулак.

"За денонощието ситуацията е следната - от полунощ на 14-и до момента са преминали 2400 украински граждани и 47 автобуса", заяви Руслан Томов, началник ГПУ-Генерал Тошево.

Ръст на влизащите у нас украинци през последното денонощие има и през границата на Дунав мост.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ИТН отново ще номинира Каримански за БНБ при новата процедура
ИТН отново ще номинира Каримански за БНБ при новата процедура
Вероятно в понеделник евакуираните от "Царевна" моряци ще се завърнат в родината
Вероятно в понеделник евакуираните от "Царевна" моряци ще се завърнат в родината