НОВИНИ

Бруно Бекман за БНТ: Разрухата в украинския град Макарив след края на боевете

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:31, 15.04.2022
Чете се за: 05:25 мин.
По света
Слушай новината

В Украйна след изтеглянето на руските военни от района около Киев останаха разрушени градове, които трудно ще бъдат възстановени.

Едно от местата, където се водиха най-тежките сражения, е Макарив. Повечето от неговите около 15 000 жители бягат от града, когато войната започва. Остават около 1000.

Как изглежда сега напълно опустошеният град, в който хората започват да се завръщат - предава белгийският журналист Бруно Бекман, специално за БНТ.

В Макарив, в подстъпите на Киев, се водят едни от най-ожесточените боеве в Украйна. На 28 февруари, четири дни след началото на руската инвазия, в Макарив влизат руски танкове и бронирани машини. Защитата на града се води от силите на териториалната отбрана - те се сражават с руските сили повече от месец. Доброволци се включват на страната на военните, като обстрелват противника с РПГ-та и огнестрелни оръжия.

Бруно Бекман: Ние сме една от първите групи журналисти, които достигат Макарив, на 53 км северозападно от Киев. Макарив беше под контрола и на двете страни, беше превзет, освободен, отново превзет и повторно освободен от украинските сили. Макарив е опустошен до неузнаваемост. Всичко изглежда като Дома на културата зад мен.

Няма сантиметър от града, който да не е пострадал. Пораженията от бомбардировки и масиран артилерийски обстрел са навсякъде. Овъглени бензиностанции, разбити складове, рухнали къщи, на всяка улица, на всеки ъгъл.

Снимки: Бруно Бекман

Сателитни снимки показват мащаба на разрушенията в Украйна

Сако показва това, което е останало от неговия търговски център в Макарив. Предупреждава, че таванът може да падне. Той е от Армения. Напуска родината си и идва в Украйна заради конфликта в Нагорни Карабах. Търси мир и възможност за работа. Най-важното, което отново е изгубил. За минути пред очите му изгаря създаваното с години.

Бруно Бекман: Загинаха ли хора тук?

Сако, собственик на търговски център: Тук ли - не, но ей там отзад, загинаха трима души. След атаките на 17 март - да, да.

Бруно Бекман: На 17 март ракетата поразява търговския център, собственост на Сако. При удара загиват трима души. Тук, където съм аз, преди се е намирал фризьорският салон, а сега не е останало нищо - както от още много сгради в този тих провинциален град.

"За пари не мисля. Много ме боли, много ми е тежко. Никога не съм си мислил, че това може да се случи. Русия и Украйна бяха братски народи. Как можаха да направят всичко това! Хората умират ей така. В ръцете ми умря дете - дете! На 2 години... откакто го видях, вече нищо не ми се иска. От болницата ги взехме, от Бородянка, със семейството. Исках един чувал да взема и гледам - дете. Тръпки ме полазиха. Имам двама синове. Тежко е. Това не може да се предаде с думи, трябва да се види", споделя Сако.

Бруно Бекман специално за БНТ: Животът в украинското село Зирка след изтеглянето на руските войници

Макарив има ключово значение за руската военна операция. Това е едно от градчетата в периметъра около Киев, които Москва се опитваше да завладее по пътя към целта за обсада на столицата. Наталия и Лина казват, че не могат да познаят града си.

Бруно Бекман: Намирам се на 200 метра от централния площад на Макарив и тук, където съм, нищо не е останало.

Този площад, на който доскоро е кипял живот, за повече от месец е бил фронтова линия - тук са се водили ожесточени битки между руските части и украинската армия. Загиват около 30 цивилни и 15 членове на Териториалната отбрана, 15 са ранени. На 23 март украинските военни съобщиха, че окончателно са си върнали контрола над града.

В края на март и последните руски военни се изтеглят от града. И украинското знаме отново се развява тук, където винаги е било. А хората ще трябва да започнат да градят живота си отново от разрухата.

ВОЙНАТА В УКРАЙНА

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

ПЪТЯТ НА БЕЖАНЦИТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За какво стига великденската добавка на пенсионерите?
За какво стига великденската добавка на пенсионерите?
ИТН се срещнаха със симпатизанти в Пловдив
ИТН се срещнаха със симпатизанти в Пловдив