НОВИНИ

След поредната седмица на политически обрати: Кой ще вземе втория мандат? (ОБЗОР)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:06, 28.05.2023
Чете се за: 08:50 мин.
У нас
Слушай новината
  • Президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на правителство утре, в 17 часа.

  • "Продължаваме промяната" и "Демократична България" се надяват на разум и продължаване на преговорите за правителство с втория мандат.

  • От ГЕРБ чакат гаранции, че властта няма да се ползва за политическа чистка и настояват за кабинет само от експерти.

Днес диалогът между ГЕРБ - СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" е задочен. Първи коментар след изтичането на записа дойде и от лидера Кирил Петков. В свой туит той коментира, че опитите за провокиране на хаос няма да успеят. В своя туит Кирил Петков пише още, че България има нужда от проевропейско правителство, което "да работи за влизане в Шенген и еврозоната, както и истинска съдебна реформа, с която да противостои на руското влияние".

Според Христо Иванов няма опция за нови избори.

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС вижда два варианта - дясно правителство с гласовете на ГЕРБ, ДПС, ДБ и ИТН, което би имало подкрепата на 142-ма депутата или нови избори. Според него ключът за съставяне на правителство се държи от Христо Иванов и призовава ДБ "да възмъжеят и да поемат своята отговорност.". Според Добрев е невъзможно правителство с участието на Асен Василев. Според Даниел Митов на този етап замразяването на преговорите е единствената възможност.

Причината ГЕРБ - СДС да замразят, а не да прекратят преговорите, е постигнатото до момента съгласие по приоритети и формула за управление, каза в "Денят започва с Георги Любенов" зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

Положили сме прекалено големи усилия, за да прекратим преговорите. Но не могат да останат без последствия чутите неща. Трябва да се гарантира, че властта няма да бъде упражнявана така както си говореха тези момичета и момчета. Нашата идея, както и на ДБ, доколкото знам, беше да се направи изцяло експертен кабинет. Това е най-разумно в случая.

От "Продължаваме промяната" още не са се събирали, за да обсъдят какви действия ще предприемат след замразяването на преговорите.

"Всички разчитаме, че все пак и разумът ще надделее и ще продължат разговорите и ще стигнем да реализация на втория мандат", коментира зам.-председателят на парламента Никола Минчев.

Пред БНР Христо Иванов от "Демократична България" коментира, че съставянето на редовно правителство няма алтернатива.

"Мисля, че поводи да се замразяват разговорите, да сме недоволни от едно или друго състояние на нещата има много, премного. Но трябва да разбираме, че няма опция България да отиде на следващи избори и няма опция да не продължим тези разговори и да не стигнем до възможно правителство".

Един от поводите за замразяване на разговорите е обсъжданата чистка на държавни служители по време на заседанието на Националния съвет на "Продължаваме промяната" от 21 май, запис от който разпространи Радостин Василев.

"Да направим наш кабинет. Аз мисля, че срокът може да се бутне и до 12 месеца. Фундаметално това ще ни позволи да изчистим службите, да изгоним хората на ГЕРБ и на президента от места. Чистката е говорена с всички, които искат да стават министри, че законно - незаконно, трябва да изгонят всички директори на дирекции и шефове на регионални структури и на агенции. Първите две седмици, което донякъде ще затапи приказката, че правим коалиция с ГЕРБ", казва на записа Асен Василев.

Чуйте записа, разпространен от Радостин Василев

БНТ: Масови уволнения - "законно или незаконно", и то в първите две седмици, вие като юрист как възприемате тези думи на Асен Василев?

Никола Минчев, зам.-председател на НС: Аз по-скоро ги възприемам в посоката, че трябва да се извърши реформа. Да, може би изказът не е бил най-подходящият, но при всички положения трябва да се извърши реформа в държавната администрация. То така или иначе теоретично за две седмици не може да се случи.

Христо Иванов (в интервю пред БНР): Ние смятаме, че тези неща, които са казани в този запис и които уместно привличат вниманието на обществото са добър повод да проведем разговор за това как трябва да се модернизира администрацията, което със сигурност означава да прекратим цикъла от чистки.

Отговорът на Асен Василев беше, че в този запис няма нищо скандално.

"Заставам зад всяка една дума в този запис. Ако погледнете седемте месеца, в които управлявахме, всички промени са правени нормално и са правени на база не политическа, а на база това кой се справя със задълженията си и дали някой не е нарушил закона - да използва позицията си за политическа агитация".

Христо Иванов коментира и части от записа, в които "Продължаваме промяната" коментират отношенията си с "Демократична България"

"Всичко, което е нужно, сме чули, но много добре разбираме политическата си отговорност и много добре разбираме ситуацията, в която се намира страната".

И Иванов, и Минчев подчертаха, че разговорите за правителство с втория мандат са делегирани на акад. Николай Денков и ще се търси вариант за тяхното продължаване.

Междувременно Даниел Митов отново повтори предложението вторият мандат за кабинет да бъде взет от Мария Габриел.

"Росен Желязков предложи такова нещо вчера и аз мисля, че е съвсем разумна, имайки предвид ситуацията. Естествено възможни са всякакви варианти. Но ние няма да им позволим да правят "ала-бала" с държавата".

Никола Минчев: Надявам се, че ГЕРБ не прекратява преговорите

Според Никола Минчев това ще е доста тежко решение:

"Трябва да мине през всички органи на партията. Въобще не е повдигнат този въпрос все още сред нас дали може да се направи така "ротация в ротацията". Това и доста сериозно решение, което трябва да се обмисли внимателно, ако изобщо подходим към него".

Във Фейсбук профила си дрлугият лидер на "Демократична България" - Атанас Атанасов коментира, че трябва да има редовно правителство, доминирано от реформаторски и евроатлантически сили. Според Атанасов в противен случай се обслужват интересите на Русия и Борисов трябва да избере на коя страна застава.

Тази вечер номинираният за кандидат-премиер акад. Николай Денков изрази своя оптимизъм, че в следващите дни ще се стигне до размразяване на преговорите за кабинет между него и Мария Габриел. Очакванията му са разговорите да продължат от мястото, на което са спрели.

Според Асен Василев, обаче, отстъпки за размразяването на преговорите не трябва да има. След тази гореща политическа седмица, белязана от замразяване, идва нова гореща политическа седмица, която ще бъде белязана от развръзката дали ще има правителство с втория мандат.

По темата работиха: Иво Никодимов, Тихомир Игнатов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Никол Стоименова: Очаквах да си изиграя цялото съчетание, но много треперих
Никол Стоименова: Очаквах да си изиграя цялото съчетание, но много треперих
Божидар Златанов: Не съм доволен, ще оправя грешките си в следващите състезания
Божидар Златанов: Не съм доволен, ще оправя грешките си в следващите състезания