НОВИНИ

"Европейци": Как в Португалия превръщат пластмасата в красиви градски мебели?

Милена Кирова
от Милена Кирова
15:20, 28.05.2023
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Слушай новината

Как пластмасови шишета, опаковки от шампоани и още отпадъци се превръщат в красиви градски мебели? Португалска компания дава втори живот на пластмасовите опаковки. Изглеждат като направени от дърво, но всъщност спасяват живота на хиляди дървета. В днешния епизод на "Европейци" разказват Милена Кирова и Станислав Ангелов.

Целия епизод гледайте ТУК

Светът е затрупан с отпадъци - до 2050 пластмасата в океаните ще бъде повече, отколкото всички риби. Щом за разлагането на една найлонова торбичка са необходими 500 години, то няколко живота не биха стигнали да поправим щетите, нанесени само за ден.

"Ние трансформираме пластмасата в профили, както можете да видите - имаме всякакви видове профили и правим градско обзавеждане - пейки, маси, пътеки. Ние получаваме пластмасата, след това правим подбор, защото някои пластмаси не са толкова добри за нашето производство. Имаме машини за пресоване, така произвеждаме всички профили", разказва Едуардо Карвальо - директор международни продажби и маркетинг.

Компанията на Едуардо работи с множество организации и получава огромни количества пластмаса всеки ден. Хората, общините и държавата припознават идеята като кауза.

"Това е добре за нас, за страната и за целия свят, защото така можем да намалим използването на дървен материал от горите. Дървото изгнива след три-четири-пет години, а този материал може да издържи 20-40 или повече години без никакви щети по него".

Европа не вижда отпадъци, а възможности във всеки жълт контейнер.

Гледайте още от "Европейци"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Томас Мюлер: Това е най-лудата ми титла
Томас Мюлер: Това е най-лудата ми титла
Унгарецът Матяш Фюле спечели титлата на тенис турнира от ITF в Пазарджик
Унгарецът Матяш Фюле спечели титлата на тенис турнира от ITF в Пазарджик