НОВИНИ

Записът от заседанието на "Продължаваме Промяната": Kакво научихме и какво може да се случи

Три сценария след записа, който взриви крехкия съюз между ГЕРБ и ПП

Даниел Чипев
от Даниел Чипев
14:50, 28.05.2023
8272
Чете се за: 13:15 мин.
Политика
записът заседанието продължаваме промяната kакво научихме случи

Записът от заседанието на "Продължаваме Промяната" усложни формулата на властта. Преговорите бяха взривени и няма как да е по друг начин, защото едната страна вече знае тактиката на другата. Бойко Борисов знае какво искат и какви са плановете на Кирил Петков и Асен Василев. Това го поставя в по-силна позиция. Затова и замрази преговорите, а не ги прекрати. Преди разпространението на записа той публично застана зад "момчетата от Промяната", но след като се чу всичко, той трябваше да потуши обидата в партията и да се възползва от силните карти.

Чуйте записа, разпространен от Радостин Василев

Този запис с продължителност 4 часа и 37 минути, дори и да е монтиран, е истински. Това никой не го отрича. Дори Кирил Петков препоръча да се чуе целия, а и го цитира в публикациите си в социалните мрежи. За първи път имаме възможност да надникнем зад кулисите и да видим всичко без политически коректните публични формулировки.

Записът е от заседание на широкото ръководство на "Продължаваме Промяната". То се състоя след 22 часа в неделя, 21.05.2023 г. Няколко часа след като в "Капитал" изтича информацията, че ГЕРБ и ПП са обсъждали варианта "премиер на ротация". Свикано е след като Бойко Борисов и Кирил Петков са водили преговори, на които, според думите на Петков, Борисов се е съгласил на всички негови условия. Единствено не отстъпил от премиерския пост за Мария Габриел. Малко след първия час на събранието, участниците разбират, че Слави Трифонов е оттеглил подкрепата си за кабинета "Габриел". Лидерът на ИТН пусна поста си във Фейсбук около 23.30 ч. На следващия ден, понеделник 22.05.2023 г., в 15.00 часа изтичаше срокът, в който Мария Габриел трябва да върне мандата на Румен Радев. Тя върна неизпълнен мандат. Час преди това заедно с Николай Денков дадоха изявления, че са се договорили за подкрепа за втория мандат и ротация на премиерите.

  • Какво научихме от записа?

Лидерите на ПП искат много да управляват. И виждат огромен шанс за това в съюза с ГЕРБ. Те полагат четиричасови усилия да убедят своите съпартийци в предимствата на тази коалиция (така я наричат и те). Членовете на широкото ръководство дори нямат много време да разсъждават и са притиснати да вземат решението веднага, защото на следващия ден Мария Габриел трябва да върне мандата на президента и ще изпуснат тази възможност. Както разбира един от участниците, няма да има време да разходи кучето си и да помисли.

Планират чистка в администрацията и службите. Доста краен е Асен Василев, който иска всеки министър да подпише с кръв, че ще махне хората на ГЕРБ и Радев. Дори и Николай Денков е подложен на натиск по време на онлайн-събранието да увери всички, че ще направи чистката. В службите искат само свои хора, не и такива на ГЕРБ. Имената били съгласувани с посолствата, твърди Асен Василев. Един от аргументите за промяна в службите е да се противостои на засилващото се руско влияние в страната. Само да припомним, че при всяка промяна в управлението се е провеждала „реформа“ в администрацията и службите, и по времето на Иван Костов и по времето на ГЕРБ.

"Продължаваме Промяната" много искат да не загубят на местните избори. Затова и искат техен министър на вътрешните работи. Асен Василев така и не аргументира пред съпартийците си защо това ще им помогне. Само препраща към сравнението какво е да организира избори Бойко Рашков и какво - Иван Демерджиев. Като основен конкурент в местните избори виждат президента, който, според тях, придърпва кметовете на ГЕРБ. И дори ги плашел с Гешев.

Възприемат Мария Габриел като пленник (така казва Кирил Петков). Няколко пъти отбелязват, че тя е със силни позиции в Европейската народна партия и в Брюксел. Това, за Петков и Василев, дава европейска гаранция за тяхното управление. Но още по-важното, гарантира, че ГЕРБ няма да си оттеглят подкрепата за правителството преди Габриел да поеме премиерския пост.

Снимки: БГНЕС

За Христо Иванов най-важното е да се проведе конституционната реформа. От записа не разбираме дали това е също толкова важно за Кирил Петков и Асен Василев.

Кирил Петков има телефонния номер на Урсула фон дер Лайен и тя му вдига. Опитва се да я уговори да се заобиколят правилата за приемането ни в еврозоната. Но получава уверение, че няма проблем за влизането в Шенген.

Основните заплахи, които посочват лидерите и другите членове на ПП, са президента Румен Радев, възхода на „Възраждане“ при евентуални нови избори. Посочват, че следващите 18 - 24 месеца са критични, защото се надига руското влияние в страната ни.

Кирил Петков и Асен Василев се сблъскват със съпротива вътре в партията: как ще се обясни коалицията с ГЕРБ, какви загуби на избиратели ще им донесе това, ще "изперат" Бойко Борисов... Националният съвет на ПП е разделен на две. Налага се прегласуване, на което въздържалите се в гласуването да вземат категорично решение "за" или "против". С малко надделява "за", 25 на 24 гласа.

Любопитен е начинът, по който и лидерите, и другите членове на ПП, възприемат Бойко Борисов, Румен Радев, Мария Габриел. И определено не ги харесват.

Най-важното обаче, което също разбираме е, че в "Продължаваме Промяната" има хора на ключови позиции, които не искат да променят нищо в начина, по който се печели, договаря, усвоява, остойностява властта. Нищо по-различно от това, на което сме ставали свидетели през последните 33 години.

Не разполагаме със същия богат материал как в ГЕРБ възприемат ситуацията. От изявлението на Мария Габриел и ръководството на ГЕРБ обаче знаем, че те не са затворили вратата и ще поставят нови условия, предлагат експертно правителство, не виждат шанс в третия мандат, изборите също са "честен" вариант за избирателите, трябва да получат гаранции, че ПП няма да прилагат в управлението порочните практики, за които говорят в записа.

ГЕРБ-СДС замразява преговорите с ПП-ДБ след изтеклия запис

  • Три сценария за близкото бъдеще

Променят формулата на правителството. На този етап това изглежда най-вероятно, докато не се намесят изненадващо външни фактори. Заплахите, които и двете страни отчитат, при нереализиране на втория мандат са големи. Много по-големи изглеждат за "Продължаваме Промяната". И двете страни не искат да влизат в нови избори. Кампанията ще мине под реваншизма на Иван Гешев, президентът ще запази силните си позиции, "Възраждане" ще повиши резултатите си особено след като за пореден път ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС и БСП показаха, че не могат да се разберат за редовно управление.

От първите изявления на "Продължаваме Промяната" изглежда, че те са склонни на отстъпки. В първите часове след замразяването на преговорите Кирил Петков написа във Фейсбук:

"Не виждам смисъл да стоим живи без да имаме възможност да променяме света".

Това на фона на снимка, на която той стои на ръба на моста, който води към старата столица Търново. Това всъщност е цитат от записа. И е важен контекстът. С тези думи той се опита да убеди съпартийците си, че не е важно колко малко ще получат на избори, ако са имали възможност да направят това, което иска. И дава примери как Христо Иванов и Атанас Атанасов "оптимизират" успешно дълголетието си в политиката.

ПП: Трябва да има баланс между дълголетието на една политическа партия и ефективността от него

Едва ли ПП ще отстъпят първия мандат на Мария Габриел, но е възможно да се направят отстъпки за министерските постове. Защо не - министърът на вътрешните работи. ГЕРБ го искаха и преди изтичането на записа, а след него – репутационно по-добре е да не е на ПП. Може да се разберат и с тотална промяна на състава на правителството и да се номинират експерти. Това го искат и от "Демократична България". Важно е кой кои експерти ще посочи.

Ако бъде конституирано това правителство и то започне да управлява, вече знаем как ще тече неговият мандат. Непрекъснати скандали между ГЕРБ и ПП ще поставят под въпрос стабилността му и подкрепата в парламента.

Третият мандат все пак стои като възможност, ако не се разберат. Конституцията така или иначе предвижда този етап и парламентарните сили ще трябва да минат през него. Би било истинско чудо, ако през този вариант се състави редовен кабинет. Това се случи с кабинета "Станишев", но тогава ситуацията беше различна: БСП, НДСВ и ДПС нямаха непреодолими противоречия, а и президентската воля на Георги Първанов стоеше зад тази формула. Сега единствената диалогична партия изглежда ДПС. Те не се конфронтират с никого и дори гласуваха "крумовите закони". Румен Радев обаче досега не е избирал ДПС за третия мандат. Винаги го е давал на БСП и Корнелия Нинова никога не е успявала да го изпълни. Едва ли сега ще е по-различно. ИТН са най-малката парламентарна група, а "Възраждане" биха взривили съвсем обстановката особено в очите на евроатлантическите ни партньори.

Само през третия мандат може да се осъществи и идеята на Делян Добрев. В неделя сутринта той публикува във фейсбук два варианта. Единият - избори, другият - дясно правителство с гласовете на ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Демократична България" (!). Той е изчислил, че такъв кабинет ще има стабилно мнозивство от 142 гласа.

Отиваме на избори. Този изход винаги остава. Дори и лидерите на ГЕРБ и ПП, дори и Денков и Габриел, да се разберат за постове, дори и да сложат подписи под истинско коалиционно споразумение, това би било на цената на сериозни отстъпки от страна на Кирил Петков и Асен Василев. Може този път да не успеят да защитят решенията си пред Националния съвет, където и за по-добрия за тях вариант подкрепата беше крехка. И Бойко Борисов е под натиска на партията, където не са единни за коалицията с ПП.

И да, изборите биха били честния вариант спрямо избирателите. Тогава обаче ПП може би ще трябва да се борят за третото място, признават и вътре в партията. Тогава най-вероятно преговорите за правителство ще трябва да се съобразяват и с "Възраждане".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арина Сабаленка надви Костюк на старта на Ролан Гарос в мач, в който напрежението доминираше
Арина Сабаленка надви Костюк на старта на Ролан Гарос в мач, в който напрежението доминираше
Калояна Налбантова спечели бронз от турнир в Австрия
Калояна Налбантова спечели бронз от турнир в Австрия