НОВИНИ

След работа в чужбина: Българи водят дела срещу НОИ за обезщетения

bnt avatar logo
от БНТ
21:59, 29.07.2024
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

Промени в Кодекса за социално осигуряване, гласувани през седмицата на първо четене трябва да сложат край на злоупотребите при отпускане на обезщетения за безработица, но и да осигурят справедливост.

Идеята е да се взема предвид не само последната работа, а доходите от последните 24 календарни месеца и за работилите в други страни от ЕС. Това припомня казуса с т.н "френска безработица".

Българи работят за кратко в чужбина и се връщат тук, за да получават обезщетения за безработица от чуждите осигурителни системи. Но и другата страна - хора, които работят с години зад граница, но помощи получават след дълги дела в съда.

Миналата година Рейхат Рийза се прибира у нас, след 6 години работа в Германия. Кандидатства за обезщетение за безработица - според него разполага с всички необходими документи.

"Жената там остана много доволна. Каза „браво, така се прави. Идвате с всичко необходимо“. И въпреки това, изчакахме шест месеца за отговор от немската страна, от немската институция. Минаха се тези шест месеца. Пак получих отказ", каза Рейхат Рийза.

Свързал се с адвокат и спечелил делото срещу НОИ.

"Въпреки това, вече след 10-11 месеца пак нямаме никакви такива средства от това парично обезщетение. Мисля, че искаха някакви документи, като У 002, У 004. Такива документи, които ги изискваха и първия път", допълни Рийза.

Ивайло е международен шофьор и също води дело срещу Осигурителния институт.

"По техните мотиви е прецедент по трудова заетост в чужбина и съм нямал осигуровки последните пет години в България и един вид казват, че аз не съм български гражданин. Наложи се в съда да доказвам, че аз съм български гражданин, притежавам имот в България, коли, жена, дете", разказа Ивайло Николов.

Подобни дела срещу НОИ води адвокат Станимир Стоянов. Според него, на обезщетение има право всеки български гражданин, който е работил за някакъв период от време в чужбина и е внасял вноски за безработица. За да не се източва институтът обаче, предлага следното решение.

"Съгласно регламента, има право да се прехвърли обезщетението в страната си по пребиваване, в случая България, тези вноски, за които той е внасял в Германия, Франция или в Холандия, следва да се реимбурсират в България. Тоест България да ги изисква от фонда за безработица в Германия и те да ги преведат на българския НОИ. Друга част от средствата се приемат от държавния бюджет", коментира Станимир Стоянов, адвокат.

Според адвоката, трябва да се прави разлика между хората внасяли систематично осигуровки в чужбина и тези, които търсят пробойни в социалната система.

По темата работиха: Тереза Кънчева, Пламенка Тонева,Татяна Кисьова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Никола Жестен спечели олимпийската титла в кану слалома в бързи води
Никола Жестен спечели олимпийската титла в кану слалома в бързи води