НОВИНИ

Как се е стигнало до взрива в завода за целулоза в Свищов?

Снимка: МВР
bnt avatar logo
от БНТ
19:57, 29.07.2024
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Нов взрив в завод у нас. Този път в предприятието за целулоза в Свищов. Трима души пострадаха след експлозия в цех за производство на натриев хлорат.

Един служител и двама пожарникари са с порезни рани, вследствие на счупени стъкла от взривната вълна. Наложила се е евакуация на всички служители. На място са пристигнали четири екипа на пожарната, които бързо овладели огъня.

Каква е ситуацията към момента и има ли опасност от замърсяване на въздуха в района?

Мобилна станция за установяване на качеството на въздуха вече е поставена пред сградата на Община Свищов, съобщиха от Регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново. Първите резултати се очакват утре сутринта.

Сигналът за пожар в един от производствените цехове на завода за целулоза в Свищов постъпва малко след 11:00 часа днес. На място са един служител от предприятието и двама пожарникари от ведомствената противопожарна служба. Следва взрив, който успява да рани тримата мъже.

"Става ясно, че при товаро-разтоварна дейност на натриев хлорат, който бил лесно запалим, според колегите се получава взрив. Те са пострадали в резултат на това, че имало счупени стъкла, които са попаднали върху тях. Няма опасност за техния живот и здраве", подчерта вътрешният министър Калин Стоянов.

"Истината е, че в цеха е докаран с автомобил натриев хлорат - суровина за производство на хлорен двуокис и е оставен на монтажния отход на цеха. Следващата стъпка е този натриев хлорат да бъде разтворен в цеха и да бъде обработен допълнително. Преди да започне тази операция е възникнал пожарът", обясни Михаил Колчев, изпълнителен директор на завода за целулоза край Свищов.

Незабавно са евакуирани всички работещи в района. На този етап причината за инцидента остава неясна.

"Тази инсталация е монтирана и работи от 1971 година и не се е случвало досега подобна ситуация. Няма ограничение в срока на годност на инсталацията. Тя се поддържа, има технически изисквания. Защо и какво се е взривило – не мога да отговоря на този въпрос. Нека минат експертите и оценят ситуацията", добави Колчев.

Сред първите пристигнали е кметът на града, който става свидетел на шокиращата картина веднага след взрива.

"Аз казвам това, което видях - на стотици метри разхвърляни стъкла, да надигнеш цяла покривна конструкция, взривът е бил доста сериозен. Радостното е, че се размина без жертви, без да има сериозни поражения върху работещите там. Много адекватни действия на всички, изказвам адмирации, защото наистина можеше да се получи много сериозна производствена авария, която да касае здравето и живота на хората", подчерта кметът на Свищов Генчо Генчев.

Пожарникари ще дежурят цяла нощ около мястото на инцидента. Утре най-рано се очаква специалисти да установят размера на щетите.

Вижте прякото включване на Павел Петров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Влак блъсна човек преди жп гара "Владая"
Влак блъсна човек преди жп гара "Владая"
Криста Дегучи стана олимпийска шампионка по джудо
Криста Дегучи стана олимпийска шампионка по джудо